UGASIMO WI-FI NA POLA SATA: PREMIJERA PREDSTAVE „FEJZBUKOVCI (DE)GENERACIJA U DOMU KULTURE

Podijelite:

Fejzbukovci, (De)generacija – novi performans za mlade – premijerno će biti izveden za djecu i mlade sa elementima plesnog teatra i koreodrame 01.06.2016. godine sa početkom u 19:00 sati, po ideji i režiji Miroljuba Mijatovića, a prema koreografiji Emine Stojšić i Semira Šerića.

Predstava je nastala u koprodukciji JU KSC Kakanj, Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, Baletnog studija Ars i Plesno-modnog studija Shadows, te u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Riječ je o predstavi čija tematika govori o međuvršnjačkom nasilju, te se njome pokušava skrenuti pažnja i na sve više prisutne pojave nasilja u našem društvu i svakodnevnici, kao i na pojave zlostavljanja djece i mladih u virtuelnom svijetu internetskih socijalnih mreža.

U predstavi igraju profesionalni glumci Selma Ćosić, Mirza Bajramović i Zlatan Školjić, te članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica i Škole glume iz Kaknja.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ena Begičević. Izbor muzike su načinili Emina Stojšić, Semir Šerić i Miroljub Mijatović.

Predstava na nesvakidašnji način govori o djeci koja danas odrastaju u svijetu digitalnog doba. Oni svoj svijet spoznaju, ali uveliko i kreiraju, preko interneta i društvenih mreža, zaboravljajući da ispred njih više nije živi čovjek sa svojom osobnošću, karakteristikama i manama, nego mašina bez osjećaja i mogućnosti empatije. Na društvenim mrežama često komuniciraju, sa lažnim, izmišljenim likovima.

Djeca su tako zakinuta za osnovnu mogućnost po kojoj se čovjek razlikuje od ostalih bića, a to je empatija. Uveliko im se plasiraju nasilni sadržaji, koji ih plaše i vežu za kuću. Izlaz ponovo pronalaze na internetu, dakle, unutar su začaranog kruga. Taj krug im eliminiše mogućnost stvarnog djelovanja. Današnje „revolucije“ se dešavaju putem lajkova ili komentara na internetu, gdje, zaštićeni lažnim imenima i izmišljenim profilima, mogu sve komentarisati bez straha da će sebe direktno izložiti bilo čemu.

Okruženi su kamerama, pametnim telefonima, smajlijima, tabletima i računarima, žive „Velikog brata“, ali su nespokojni, bez stvarne komunikacije sa roditeljima i prijateljima, bez istinskog poznavanja onog prekoputa sebe.

Ukoliko želite pogledati  predstavu koju nosi  poruku o štetnosti društvenih mreža i  moderne tehnologije za odgoj i odrastanje djece te pored korisnih pokazuje i na probleme sa kojima se mladi susreću na društvenim mrežama, dođite u Dom kulture 01.06.2016. godine sa početkom u 19:00 sati.

FEJZBUKOVCI, (DE)GENERACIJA

(performans za djecu i omladinu sa elementima plesnog teatra i koreodrame)

Ideja i režija: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Koreografija i pomoćnici režije: EMINA STOJŠIĆ i SEMIR ŠERIĆ

Saradnik za scenske borbe: HARIS TELJIGOVIĆ

Izbor muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ, EMINA STOJŠIĆ i SEMIR ŠERIĆ

Scenografija, kostimografija i izbor kostima: ENA BEGIČEVIĆ

Videoart: KERIM DEMIRI i AHMED JAŠAREVIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

Igraju:

Selma Ćosić, Mirza Bajramović, Zlatan Školjić, članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica i Škole glume JU KSC Kakanj

Trajanje predstave: 45 minuta

Ciljna grupa: 12 +

JU KSC KAKANJ

 

 

Podijelite:

Posljedni članci