Uposlenici Muzeja Kaknja obavili dežuru u Zemaljskom muzeju

Podijelite:

Kao posljedica dugogodišnjeg pravnog vakuma Zemaljski muzej je bio primoran, prije skoro tri godine, zatvoriti svoja vrata posjetiteljima i uskratiti stanovnike Bosne i Hercegovine i mnogobrojne turiste za mogućnost posjete i uvida u neprocjenjivu vrijednost kulturnog blaga koje čuva ovaj Muzej.

U okviru akcije “Ja sam Muzej“ i svoje dežure za Zemaljski muzej BiH, uposlenici Muzeja Kaknja danas su dali svoju podršku .
U želji da daju svoj doprinos te da ukažu na značaj kulture i postojanja kulturnih institucija za svaku državu, a naročito na neophodnost sistemskog i trajnog rješavanja pitanja finansiranja kulturnih institucija, uposlenici Muzeja Kaknja su se priključili građanskoj akciji „Ja sam Muzej“.

Pored pisma kojeg smo uputili Zemaljskom muzeju u sklopu akcije „Ja sam Muzej“ zahvalili su nam se i na podrškama koje smo im uputili. Upriličen je i sastanak sa zamjenicom direktora Maricom Filipović gdje je kolektivu Muzeja Kaknja iskazana dobrodošlica i svaka druga stručna pomoć za rad Muzeja Kaknja.Imali smo priliku posjetiti izložbu portreta „Ja sam Muzej“. Ovom prilikom upisali smo se u knjigu utisaka i iskazali da je ova institucija pitanje identiteta države i svih njenih građana.

Direktor JU za kulturu i obrazovanje Kakanj Aldin Šljivo u izjavi za TVSA također je istakao da je optimista što se tiče daljnje sudbine Zemaljskog muzeja kao i to da ove institucije ne mogu biti samoodržive, te da se za opstanak mora uključiti podrška vlasti kao što je to bilo u našoj Općini kada smo otvarali Muzej Kaknja.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine svoja bi vrata, nakon tri godine, ponovo trebao otvoriti 15. septembra 2015. godine. Aktivnosti oživljavanja Muzeja traju još od januara ove godine, stoga je ovo samo logičan slijed događaja i rezultat višemjesečnih aktivnosti. Spomenimo i akciju “Ja sam muzej”, koja je jedinstvenim dežurama u Muzeju privukla pažnju javnosti na sve probleme s kojima se ova institucija suočava.

Podijelite:

Posljedni članci