UZ IZNIMNO BOGAT PROGRAM JU KULTURNO-SPORTSKI CENTAR KAKANJ OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN MUZEJA I EUROPSKU NOĆ MUZEJA

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja 2016. godine JU Kulturno-sportski centar Kakanj svojim građanima ponudila je vrlo bogat i raznovrstan program koji se realizovao u periodu od 14.05.2016. do 21.05.2016. godine.

Krenuvši od projekta „Praktična nastava za učenike“ –Upoznajmo druge muzeje uposlenici JU KSC organizovali su jednodnevnu posjetu Zemaljskom muzeju i Historijskom muzeju u Sarajevu. Učešće su ovom projektu uzeli su učenici OŠ „Ahmed Muradbegović“. Cilj posjete ovim značajnim kulturno-historijskim institucijama bio je da se učenici upoznaju sa njihovim sadržajima i načinom rada, ciljevima i rezultatima, kao i njihovom značaju. Učenici su se upoznali sa prošlošću naših predaka, njihovim načinom života, kulturom, običajima, ručno izrađenim posuđem, nakitom, nošnjom, oruđem i oružjem.

IMG_7887

Dana 16.05.2016. godine organizovali smo izlet za učenike osnovnih škola u Kraljevu Sutjesku uz bogat edukativni program sa naglaskom upoznavanja učenika sa našim kulturno-historijskim spomenicima. Umjesto historijskog časa u Muzeju Kaknja organizujemo posjetu ovoj historijsko značajnoj lokaciji, gdje će učenici kroz priču o nacionalnim spomenicima imati priliku uživo vidjeti ambijent i kolorit u Kraljevoj Sutjesci a sve u cilju da se učenicima što bolje dočara i približi atmosfera i ukaže na značaj i vrijednost naše kulturne baštine.

Bitno je napomenuti da je ovaj projekat realizovan pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke a uključivao je posjetu u Kraljevu Sutjesku, obilazak džamije Sultana Mehmeda El. Fatiha, realizaciju časa iz historije, obilazak samostana, čas historije o  Franjevačkom samostanu i likovnu radionicu.

IMG_8198

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja upriličeno je otvaranje izložbe o Branku Ćopiću pod nazivom „Ispod zmajevog gnijezda“ dana 17.05.2016. godine u foajeu Doma kulture. U sklopu izložbe svi posjetitelji su imali priliku poslušati audio zapise Branka Ćopića. Na kraju izložbe najmlađima smo dostavili edukativni upitnik kako bismo došli do njihovih impresija i zapažanja, ali isto tako da ih na jedan orginalan način kroz izložbu educiramo o važnosti domaće književnosti, produkcije i promocije bosanskohercegovačkih književnika.

IMG_8278

Uz muzičko-scenski performans dana 18.05.2016. godine u Muzeju Kaknja upriličeno otvaranje izložbe „Antički teatar“. Cilj ovog programa bio je prikazivanje osnova antičkog teatra kroz plakate i izvođenje scena iz antičkog teatra. Sudionicima ovog programa  se na jedan veoma originalan način dočarao život iz antičkog perioda. Drugi dio ovog zaista izazovnog performansa bazirao se na antičkoj mitologiji, tačnije napravili smo  prikaz proroka koji su igrali važnu ulogu u životu mnogih vojskovođa, kraljeva pa i običnih stanovnika ovog perioda.

Kroz ovu aktivnost uspjeli smo spojiti rad Dramskog studija, Muzičke škole i Muzeja Kaknja što je u konačnici rezultiralo pozitivnim ishodom uz veliko oduševljenje svih sudionika ovog programa.

IMG_8321

U Muzeju Kaknja 18.05.2016. godine upriličeno je i edukativno predavanje o arheologiji, a potom i radionica na temu „Arheologija u kutiji“ u lapidariju Muzeja Kaknja.

Učešće su uzeli učenici iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” koji su kroz diskusiju i prezentaciju u Muzeju Kaknja imali priliku dobiti osnovne informacije o arheologiji, a u lapidariju Muzeja Kaknja su uz pripremljen „arheološki teren u kutiji“ bili u ulozi arheologa te naučili nešto više o načinu rada na terenu. Učenici su imali zadatak da pripremljeni materijal sami „iskopaju“ te očiste, a zatim da izrade replike od glinamola kako bi se približili načinu rada i života ljudi čiji je pronađeni materijal, te kako bi dobili živu predstavu o istome

13092018_840167392755160_4219147916348735827_n

U duhu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, te promovisanja arheologije, 19.05.2016. godine je održana radionica pod nazivom “Arheolog u muzeju” koja se sistematski vezala za prethodnu. Pored opisa posla samog arheologa, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa osnovama posla muzejskog kustosa različitog strukovnog usmjerenja u svrhu približavanja djelatnosti muzeja javnosti.

Idejni tvorci projekta te autori izložbe i radionica su magistrice arheologije Tijana Križanović i Emina Čalija koje navode kako im je bila čast svojim aktivnostima doprinijeti radu ove institucije, posebno u ovom, za muzeje značajnom mjesecu.

Imali smo primjere rađanja ideja i čvrstih odluka o budućem usmjerenju, te oduševljenje poslom koji su prije možda smatrali dosadnim, što predstavlja uspjeh ovog projekta.

IMG_8556

Za kraj smo u subotu 21.05.2016. godine u novoj zgradi Općine Kakanj postavili izložbu pod nazivom “Spoj arhaičnog i modernog” sa eksponatima etnološke, tehničke, arheološke i numizmatičke zbirke, a koja je produkt saradnje JU KSC Kakanj te Općine Kakanj, predstavljao je završni događaj u nizu dešavanja tokom prethodne dvije sedmice. Važno je spomenuti da smo ove aktivnosti, različite kreativne događaje i aktivnosti organizovali povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, naglašavajući time značaj muzeja za društvo i njegov razvoj.

Izložba u Općini će biti otvorena za javnost narednih mjesec dana.

13244745_841359922635907_6141362739088752654_n

JU KSC KAKANJ/PR

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci