Uz odličnu posjećenost u Domu kulture Kakanj odigrana poklon predstava “Prst” (SARTR)

Podijelite:

Predstava “Prst” (SARTR) večeras je izvedena kao poklon predstava za građane Kaknja u organizaciji JU KSC Kakanj i MIZ Kakanj. Predstava je odigrana u velikoj sali Doma kulture uz odličnu posjećenost naših građana.
“Prst” se smatra jednim od najboljih savremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha.

Predstava je rađena prema tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktuelno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, predstava na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje više ne mogu živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, nezavisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana.

U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastična ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Podijelite:

Posljedni članci