Večeras u velikoj sali Doma kulture Kakanj promovisane knjige “Svjedoci zla” i “Reload”

Podijelite:

U organizaciji Općine Kakaknj, a u sklopu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, poslije uspješnih promocija u Mostaru, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Stocu i Jablanici, večeras je upriličena promocija knjige „Svjedoci zla“ autora Akifa Agića i Faruka Vele i knjige “Reload”, autora Akifa Agića u velikoj sali Doma kulture Kakanj.
Serijal promocija djela, koji je pobudio veliki interes bosanskohercegovačke javnosti, ali i u Hrvatskoj, posvećen je prvoj godišnjici presude u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“.

Želja autora bila je da promociju ove, po mnogima, vrijedne i tražene knjige, organiziraju u Kaknju, cijeneći izniman doprinos ovog grada u odbrani Republike Bosne i Hercergovine. O „Svjedocima zla“ i “Reloadu” su govorili fra Mirko Majdandžić, župnik Stare crkve u Varešu i bosanski franjevac, penzionirani general Armije RBiH Fikret Čuskić, Alen Zečević, profesor historije iz Kaknja, te autori Akif Agić i Faruk Vele.

Ulogu moderatora imao je glumac Mirza Mušija, koji je govorio odabrane odlomke iz knjiga. „Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama. Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine.

U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne. Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.

Tekstovi koji u pravilu obiluju nepobitnim činjenicama pisani su u kraćoj izvještajnoj formi. U njima je primjetan obzir prema čitateljima koji i sami imaju iskustva iz perioda rata, i stoga su se suzdržavali od dužih i ličnih komentara na same činjenice. Najduža poglavlja posvećena su ispovijestima vojnika koji su na tlo Bosne i Hercegovine poslani iz Republike Hrvatske i slučaj svirepe likvidacije oficira i vojnika IV korpusa iz zgrade „Vranica“ u Mostaru, koji još uvijek čeka svoj konačan epilog.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci