Velika radost za JU KSC Kakanj: Pozorišna predstava “DNK” uvrštena u program 15. Festivala Srednjoškolskog Dramskog Stvaralaštva Bosne i Hercegovine

Podijelite:

Od 13 – 22. aprila 2017. godine u Konjicu će se održati 15. Festival Srednjoškolskog Dramskog Stvaralaštva Bosne i Hercegovine, u organizaciji Amaterskog pozorišta „Neretva“ Konjic.

Nakon što je JU KSC Kakanj proslijedila aplikaciju za učešće na 15. Festival Srednjoškolskog Dramskog Stvaralaštva Bosne i Hercegovine u organizaciji amaterskog pozorišta “Neretva” Konjic, selektor fesivala Hamica Nametak je u repertoar Srednjoškolskog Dramskog stvaralaštva od 15 selektiranih predstava u kategoriju pozorišta uvrstio i pozorišnu predstavu Dramskog studija i Muzičkog centra pod nazivom “DNK”.

Datum igranja pozorišne predstave “DNK” na festivalu će biti određen od strane organizacionog odbora festivala.

Festivalski žiri će biti sastavljen od reditelja, teatrologa, dramaturga, pozorišnih glumaca ili književnika usko vezanih za dramski odgoj. Festival će trajati deset dana. Poslije svake završene festivalske večeri stručni žiri će voditi okrugli sto o svakoj predstavi pojedinačno u kojoj će učestvovati i ostali učesnici Festivala.

Po propozicijama Festivala Stručni žiri će donijeti odluku o dodjeli nagrada, i to:

  1. u kategoriji školskih pozorišnih grupa i
  2. u kategoriji pozorišta

Ovo je prvo učešće Javne ustanove KSC Kakanj i Dramskog studija na ovom festivalu i moramo priznati da nam je veliko zadovoljstvo što smo uvršteni u festivalski program zajedno sa pozorišnim grupama iz cijele Bosne i Hercegovine. Učešće na 15. FSDS u Konjicu je veliko priznanje Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj, Dramskom studiju i Muzičkom centru za uloženi trud i rad.

17690962_10212724218163542_972546935_n

Predstava “DNK” tretira problem maloljetničke delikvencije i veoma velik broj problema u kojima se često danas nalaze maloljetnici, te otvara pitanje o tome koliko smo svi mi kao društvo i sistem odgovorni za takvo ponašanje.

Pristup procesu je poprilično alternativan i predstava pripada kategoriji modernog – alternativnog teatra.Po prvi put u realizaciju jedne predstave Dramskog studija je uključen i Muzički centar sa svojim polaznicima, koji također djeluje u okviru JU KSC Kakanj. Zadatak polaznika Muzičkog centra je da u toku glumačke igre muzičari koji čine band od 4 člana (solo gitara, ritam gitara, bas i bubanj sa perkusijama) na muzičkim instrumentima muziciranjem proizvode ambijent cijele predstave, uz tematske muzičke dionice.

17741328_10212724222843659_297126401_n

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci