Veliki aplauz za kakanjsku “Hasanaginicu”

Podijelite:

Sinoć je pred punom Velikom salom kakanjskog Doma kulture odigrana premijera predstave “Hasanaginica”, rađene u produkciji JU za kulturu i obrazovanje Kakanj.

Nakon audicije i nekoliko mjeseci mukotrpnog rada na predstavi mladi polaznici Škole glume Dramskog studija pod palicom Mirze Mušije kao režisera i Mirze Bajramovića kao asistenta režije, u potpunosti su opravdali očekivanja, i više od toga.

Kakanjska “Hasanaginica” uz tradicionalnu emociju donosi dinamičnost, miris i boju arhaičnog, ali ipak modernog. Sjajne muzičke sekvence i svjetlosni efekti kadrove ističu skoro filmski. Priča o “Hasanaginici” je ispričana na savremen način i svakako je vrijedi pogledati.

Iako veoma mlada, glumačka ekipa je solidno odradila zadatak i pokazala da je u doglednoj budućnosti u Kaknju moguće napraviti pravo pozorište. Veliki aplauz koji su dobili na kraju biti će im vjetar u leđa.

Nakon predstave, režiser Mirza Mušija nije krio zadovoljstvo: “Jako sam zadovoljan premijerom. Trud se isplatio. Reakcije publike su bile bolje nego što smo očekivali. Mladi glumci su uspijeli prebaciti rampu i donijeti ovu izrazito tešku i emotivnu priču.Publika je plakala. Zanijemili su na kraju, što znači da su mladi glumci itekako odgovorili zadatku. Nakon šest repriznih igranja, planiramo prijaviti predstavu i uzeti učešće na nekoliko festivala u BiH.”

Prezadovoljan prvom izvedbom bio je i producent predstave, direktor JU za kulturu i obrazovanje Aldin Šljivo: “Tišina koja se osjetila tokom cijele predstave, a što naša publika nije ranije pokazivala, (većinom su navikli na smijeh i šalu), a na kraju suze, gromoglasan i dugotrajan aplauz sve govori. Mlada ekipa Kakanjaca, na što smo posebno ponosni, dokazala je da se mogu nositi i sa ozbiljnim temama.”, kazao je Šljivo i dodao da je igranje Hasanaginice već za naredna dva dana zakazano u šest repriza za sve osnovne škole s područja Kaknja.

Podijelite:

Posljedni članci