Zastava BiH ponosno zavijorila na jednom od ljepših vidikovaca s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Kakanj

Podijelite:

Na pola sata hoda, utabanom stazom od Zagrađa, jednostavno se popeti na vrh Gradine, koji je kod mještana poznatiji pod nazivom Kacalj. Na Kacalj odnosno Vidikovac, kako ga u posljednje vrijeme nazivaju mnogi Kakanjci, može se doći i težim putem uz veliki uspon preko Ivnice i Skenderovića. S Gradine pruža se prekrasan panoramski pogled na Kakanj, ali i okolna sela.

JU KSC Kakanj je posvetila veliku pažnju Gradini i nekropol stećaka, vidikovac i nekropola stećaka se redovno čiste,  i održavaju, postavljena je zaštitnu ogradu, a na samom platou na dvije ravni postavljene su natkrivene klupe sa stolovima, idealne za odmor u svim vremenskim uslovima.

Jarbol za zastavu JU KSC Kakanj postavila je već u ranijem periodu, a danas je postavljena zastava Bosne i Hercegovine dimenzija 4m širine i 2m visine. Zastava BiH ponosno je zavijorila na jednom od ljepših vidikovaca s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Kakanj.

U narodu je uvriježeno mišljenje da je ovo mjesto u srednjem vijeku predstavljala predstražu na sjevernoj strani kraljevskog grada Bobovca. Da ovo nije daleko od istine pokazuje i nekropola stećaka (Ivničko –zagradska) koja se nalazi u neposrednoj blizini Kacalja, odnosno Vidikovca. Nedaleko od Gradine, u mjestu Doline u zaseoku Skenderovići, nalaze se ostaci nekadašnje crkve od koje su i danas vide dijelovi kamenja od kojeg je građena. Inače, navedeno područje je bogato florom i faunom, što je idealno za ljubitelje prirode, daleko od gradske vreve.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci