Zastava BiH ponosno zavijorila na jednom od ljepših vidikovaca s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Kakanj

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Na pola sata hoda, utabanom stazom od Zagrađa, jednostavno se popeti na vrh Gradine, koji je kod mještana poznatiji pod nazivom Kacalj. Na Kacalj odnosno Vidikovac, kako ga u posljednje vrijeme nazivaju mnogi Kakanjci, može se doći i težim putem uz veliki uspon preko Ivnice i Skenderovića. S Gradine pruža se prekrasan panoramski pogled na Kakanj, ali i okolna sela.

JU KSC Kakanj je posvetila veliku pažnju Gradini i nekropol stećaka, vidikovac i nekropola stećaka se redovno čiste,  i održavaju, postavljena je zaštitnu ogradu, a na samom platou na dvije ravni postavljene su natkrivene klupe sa stolovima, idealne za odmor u svim vremenskim uslovima.

Jarbol za zastavu JU KSC Kakanj postavila je već u ranijem periodu, a danas je postavljena zastava Bosne i Hercegovine dimenzija 4m širine i 2m visine. Zastava BiH ponosno je zavijorila na jednom od ljepših vidikovaca s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na Kakanj.

U narodu je uvriježeno mišljenje da je ovo mjesto u srednjem vijeku predstavljala predstražu na sjevernoj strani kraljevskog grada Bobovca. Da ovo nije daleko od istine pokazuje i nekropola stećaka (Ivničko –zagradska) koja se nalazi u neposrednoj blizini Kacalja, odnosno Vidikovca. Nedaleko od Gradine, u mjestu Doline u zaseoku Skenderovići, nalaze se ostaci nekadašnje crkve od koje su i danas vide dijelovi kamenja od kojeg je građena. Inače, navedeno područje je bogato florom i faunom, što je idealno za ljubitelje prirode, daleko od gradske vreve.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci