IZET ALEČKOVIĆ; IZLOŽBA SLIKA U GRADSKOJ GALERIJI LIKOVNE UMJETNOSTI

Podijelite:

U sklopu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH, biće otvorena izložba slika autora Izeta Alečkovića  u 17:00 sati u Gradskoj galeriji likovne umjetnosti. Alečković se kakanjskoj publici predstavlja radovima koji iskazuju ljudski vrisak i krik, bol i smrt, istinu pokrivenu debelim slojem boje, koju ovaj slikar nanosi izuzetno naglašenim gestom.

Ovu vrstu slikarstva možemo nazvati primjerom apstraktnog ekspresionizma, ali zapažamo skrivenu figurativnost, tragove ljudskih skeleta, pokidanost ljudskih udova i organa sa izuzetnom slikarskom vještinom spojeno i sjedinjeno do neprepoznatljivosti. Površinski, rekli bismo, ova djela doživljavaju se kao pljusak likovne igre i bogatog kolorističkog višezvučja, a u kontekstu su ta djela ipak tužna fuga o kraju čovjekove egzistencije, o kraju života. Izet Alečković umjetnik je koji tako očito ima svoju opsesivnu temu, duboko potresno utemeljenu, on ne odustaje od nje već joj prilazi svaki put na nov način, gradi je i razgrađuje po istraživačkom slikarskom umijeću i estetskom sluhu.

Izet Alečković je rođen 1.6.1944. godine u Sarajevu. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i nizu zajedničkih izložbi. Pozivamo sve ljubitelje moderne umjetnosti da nam se pridruže u srijedu 25. novembra u 17:00 sati na otvorenju izložbe slika u Gradskoj galeriji likovne umjetnosti.

Svi ste dobrodošli.

JU za kulturu i obrazovanje Kakanj/Press

12285923_785595631567971_1764139173_n

Podijelite:

Posljedni članci