JEDNA SI, JEDINA

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

“Šetnja od sahat-kule kroz muzej na otvorenom (gradsko šetalište) uz čas historije kod replike Zgošćanskog obeliska (ispred pošte)“

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je državni praznik svih njezinih naroda i narodnosti koji u njoj žive i koji BiH osječaju kao svoju jedinu domovinu. Naša država spada među rijetke države koja oko 300 godina ima svoje ne promjenjene političke granice.

  1. novembra 1943.godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a, nakon 480 godina od kako su našu državu Bosnu, Osmanlije stavile pod svoj suverenitet, BiH je obnovila isti. Našoj državi je trebalo 529 godina da ponovo osigura i vrati svoju nezavisnost. Dan nastanka i Dan nezavisnosti su dva najznačajnija datuma u životu jednog naroda i njegove države.

Zato PRVI MART koji je proglašen za Dan nezavisnosti, treba i mora biti upisan zlatnim slovima u hiljadugodišnjoj historiji BiH, kojim se ona svrstala među 190 nezavisnih država u svijetu. 29. februara i 01. marta 1992.godine, održan je referendum na kojem se 2/3 glasača izjasnilo da RBiH bude nezavisna država. 06. aprila 1992.godine, Evropska zejednica priznala je RBiH, a 22. maja RBiH je primljena u članstvo UN. Zastava koja se zavijorila bila je zastava sa šest ljiljana, a ljiljan kao simbol Bosne, datira iz perioda srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. 06. aprila 1992 godine, zvanicno otpočinje i agresija na medjunarodno priznatu RBiH. BiH je bila i ostala multietnička i multikulturalna zajednica, međunarodno priznata država, a narod kao politički narod, može opstati samo u svojoj državi, jer u svakoj drugoj on je rob ili nacionalna manjina, ili samo jedna religiozna skupina. Zato je naša borba kroz historijske tokove do danas, borba koja ima visoko civilizacijsko značenje u borbi protiv fašizma. Tom borbom, mi utiremo put i osiguravamo miran i sretan život budućim generacijama, a istovremeno se odužujemo generacijama koje su nam kroz tegobnu historiju očuvale Bosnu kao našu drzavu.

Trganjem od zaborava, pamčenjem i izučavanjem vlastite historije da nam se zlo više nikad ne ponovi, jer lijepo je i pohvalno znati strane jezike za danas, ali nepoznavanje vlastite historije je pogubno za naše sutra. Generacija koja bude odgajana na djelu pamčenja i učenja, na bosanskom duhu, biće najbolja garancija da ispoljena mržnja agresora i zlo koje nam je učinjeno, neće biti zaboravljeno, ne da bi se svetili, nago da bude u funkciji duhovnog osvješćivanja i opominjanja da se ubijanja Bosanskom narodu više ne ponove. Mi moramo biti svjesni vrijednosti države, da bi se mogli boriti za svoju domovinu, narod i naciju, braneći njezin teritorijalni integritet, suverenitet, naše adete, običaje, kulturu i tradiciju u zajedničkoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

Neformalna grupa, SINOVI BOSNE – KAKANJ, i Muzej Kaknja su odlučila da ove godine na poseban način obilježe Dan nezavisnosti BiH u Kaknju. U cilju da mlade generacije izgrađuju osjećaj prema svojoj državi i ovom važnom datumu, pozivamo sve građane da zajedničkom mirnom šetnjom od sahat kule u Kaknju, kroz muzej na otvorenom, uz čas historije kod Zgošćanskog stečka (ispred zgrade BH Pošte) obilježimo Dana nezavisnosti BiH. Svim prisutnim će biti dodjeljena kopija prepisa glasačkog listića iz 1992.godine koji se čuva u Muzeju Kaknja, te na taj način ćemo se podsjetiti na referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Velike su šanse da se šetnji pridruži i bosanski kralj i kraljica za koje smo takođe pripremili poseban doček kojem ćete vi svjedočiti.

Okupljanje ispred Sahat kule počinje 29.2.2016.godine 18:00 do 19:00 sati. Svi ste pozvani!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci