KUGLANJE JE I ŽENSKI SPORT – nekoliko činjenica o kuglanju

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Od svih sportova u zatvorenom prostoru, kuglanje je vjerovatno najpopularnije. To je iznenađujuće jer je ta igra moguće jedna od najstarijih, ako ne i najstariji sport u historiji. I pored toga, kuglanje je vodeći sport u SAD.

Tokom III vijeka n.e. svaki njemački seljak je nosio Kegel, palicu sličnu palicama koje su tradicionalno nosili Irci radi lične zaštite.
Redovan test vjere je postojao u kojem je vjernik postavio Kegel kao metu koja predstavlja bezbožnika, a zatim zakotrljao kamen u pokušaju da je sruši. Ako bi to uspjeo, smatralo se da je oslobođen grijeha.

Postoji nekoliko dokaza o kuglanju u Njemačkoj tokom srednjeg veka, 1325. godine Berlin i Kolonj su postavili limit na iznos koji se smio staviti u opkladu tokom kuglaške partije, 1463. godine na proslavi u Frankfurtu igralo se i kuglanje nakon čega je uslijedila svečana večera.

Iz Njemačke, sport se proširio na Austriju, Španiju, Švajcarsku i druge zemlje. Kuglanje se također preselilo u zatvorene prostore, sa stazama napravljenim od dasaka ili pečene gline. Ove „staze za kuglanje“ (Kegelbahns), kako su se zvale u Nemačkoj, bile su asocirane sa krčmama ili prenoćištima.

Britanci su počeli kuglanje na travi, ali Njemački doseljenici su uveli kuglanje sa devet kegli, prastaru igru koja se razvila u današnji moderan sport.
Zbog nesporazuma u standardima igre, najbolji kuglači su u XIX veku odlučili da uvedu standardizovan set pravila igre.
Osnovali su Američki Kuglaški Kongres 1895. godine, a Ženski Međunarodni Kuglaški kongres je osnovan 1916. godine.
Kao rezultat toga, Američki Kuglaški Kongres (ABC) je osnovan kao nacionalna federacija klubova u Betoven dvorani u Njujorku 9. septembra 1895. 1901. godine takmičilo se 41 timova iz 17 gradova u 9 država u prvom Nacionalnom Kuglaškom turniru u Čikagu, koje je bilo u organizaciji ABC-a.

Tu je bilo i 155 pojedinačnih takmičara i 78 parova.
Kako je sport postajao čistiji, privukao je i žene u velikom broju. Žensko nacionalno kuglaško udruženje je osnovano 1916. godine, a održalo je svoj prvi nacionalni trunir već naredne godine.
Udruženje je preimenovano u Ženski nacionalni kuglaški kongres (WIBC) 1971. godine.

Danas sport kuglanja igra preko 100 miliona ljudi u više od 90 različitih zemalja. Ovaj broj izgleda da samo raste i raste. Postoji aktivan lobi unutar FIQ, Svetskog udruženja za kuglanje sa devet i deset kegli i vodećim sportistima koji se takmiče u svetskim prvenstvima, da se kuglanje uvede kao Olimpijski sport.

Ovom prilikom obavještavamo građane da JU KSC Kakanj u narednom periodu planira renovirati tuš kabine i napraviti svlačionice koje će koristiti isključivo posjetioci kuglane. Uz ovakve uslove, svi posjetioci će imati priliku provesti lijepe i ugodne trenutke u kuglani.

cfd8698dfdda8a6be3f50111f2daf29a

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci