Simpozij „O odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije kroz historiju“

Podijelite:

U sklopu općinskog programa obilježavanja 1. Marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, značajan doprinos dat će i Muzej Kaknja kroz organiziranje Simpozija na temu „O odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije kroz historiju“.

Simpozij je tematski naslovljen i obrađuje period srednjeg vijeka i moderne historije i vezuje se za pojam nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bit će realiziran inkorporacijom na dva načina: promocijom knjige“Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina (1402-1459)“ i predavanjem na temu „O odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije kroz historiju“. Ovim simpozijumom osvrnut ćemo se na najraniji, historijskim izvorima poznati, period dviju zemalja – medievalni pregled historije Bosanskog Kraljevstva sa susjednom zemljom Srpskom Despotovinom.

Stoljećima nakon nestanka Bosanskog Kraljevstva, padom prijestolnog grada Bobovca pod osmansku upravu 1463. godine, Bosna i Hercegovina vraća državnu samostalnost i nezavisnost referendumom održanim 1. marta 1992. godine. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste za to da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda. Većinska volja bosanskohercegovačkog stanovništva za nezavisnost i izdvajanje iz jugoslovenske državne zajednice u kojoj se Srbija nametala kao sve jača republička figura, plaćena je krvavom borbom i ratnim godinama 1992–1995.

Učesnici simpozija su: dr. Enes Dedić, autordoc.dr. Nedim Rabić, promotor vanr. Prof. de. Admir Mulaosmanović, gost predavač Amra Veispahić, moderator

Muzej Kaknja, utorak (01. Marta 2022. godine), u 18:00 sati.

Dobro nam došli!

Podijelite:

Posljedni članci