Zahvaljujući svojoj ljepoti Ponijeri su idealno i atraktivno mjesto za odmor i relaksaciju ne samo zimi nego i ljeti

Podijelite:

Na planinskom kraju Kaknja, samo dvadesetak kilometara od centra grada nalazi se poznato izletište Ponijeri.

Na nadmorskoj visini od 1200 metara, Ponijeri su izletište koje pruža mogućnost ugodnog boravka ne samo ljeti nego i zimi, a zbog nadmorske visine ujedno je i zračna banja, idealna za odmor i rekreaciju.

Naziv Ponijeri potječe od riječi «ponor» ili «poniranje», jer se na nekoliko mjesta mogu susresti ponori. Odmah iza drugog svjetskog rata na Ponijerima su vršena ispitivanja bojenjem vode tamošnjih potoka. Voda koja ponire u središtu Ponijera, dokazano je da se pojavljuje negdje na dnu Ponijera u obliku vrela.

Do Ponijera se može doći iz četiri pravca. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehica, a četvrti, koji je ujedno i najkraći put, negdje oko 20 km od Kaknja, uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina.

 Zahvaljujući svojoj ljepoti i brojnim sadržajima Ponijeri za Kakanj i Visoko, pa i širu regiju, predstavljaju idealno i atraktivno mjesto za odmor i relaksaciju.

Izletište Ponijeri bogato je raznovrsnom florom što omogućava branje gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća.

U zimskim mjesecima Ponijeri su idealno sankalište i skijalište. Tada je u funkciji ski lift dužine 1100 metara, sa uređenom ski stazom i ski lift.

U zimskim mjesecima prosječna visina snježnih padavina je oko 100 cm.

U blizini ski lifta nalazi se nekoliko ugodnih ugostiteljskih objekata, te dva pansiona koji pružaju usluge smještaja.

Važno je istaći da je put iz Kaknja na Ponijere asfaltiran i da se održava redovno.

Podijelite:

Posljedni članci