25. novembar – Dan državnosti BiH: Otvaranje suvenirnice u Muzeju Kaknja, predavanje prof. Husnije Kamberovića i izložba slika Udruženja “Duga”

Podijelite:

Povom 25. novembra Dana državnosti BiH u Muzeju Kaknja danas je upriličeno predavanje prof. Husnije Kamberovića na temu “Moderna historija”.

Na upravo taj vrlo značajan datum 25.11.1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Također, danas je uslijedilo i svečano otvorenje suvenirnice u Muzeju Kaknja u čijoj će ponudi biti muzejski suveniri na kojima su oslikani nacionalni spomenici Općine Kakanj, različite rukotvorine na kojima su prikazane zanimljivosti, znamenitosti i bogato historijsko naslijeđe koje su izrađivane različitim tehnikama poput bakroreza, drvoobrade, dekupaž tehnikom, oslikavanjem na staklu i sl.

Direktor JU Kulturno-sportski centar Kakanj Aldin Šljivo prisutnima se obratio i izrazio veliko zadovoljstvo zbog otvorenja suvenirnice u Muzeju Kaknja.

“U suvenirnici su izloženi radovi Davuda Vehaba koji je bio polaznik naših kreativnih kurseva, suveniri kakanjskog kazandžije Paše Bajramovića koji nam je posudio suvenir Starog mosta izređenog od bakra, zatim suveniri od preduzeća “Art – media”, Udruženja “Alternative”, Jasmine Fejzović, Nermina Fejzovića i dekupaž radovi dizajnerice Nadine Kovač. U planu nam je da imamo suvenire koji predstavljaju minijaturne stećke koji će asocirati na kulturu BiH sa posebnim akcentom na kulturnu baštinu Kaknja.

Otvaranjem suvenirnice u Kaknju obezbijedili smo odlično mjesto za izlaganje umjetničkih radova, različitih rukotvorina i suvenira za sve naše građane koji do sada nisu znali ili imali gdje da izlože svoje radove i u konačnici da ostvare materijalnu dobit na taj način, navodi direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo.

15219975_1020255311435334_5947777052485577067_n

Danas su građani imali priliku pogledati muzejsku izložbu “Kakanj kroz vrijeme” koja kroz fotografije prikazuje razvoj grada Kaknja odnosno kako je naš grad izgledao nekada a kako izgleda sad.

Za muzički dio bila je zadužena Emina Bajtarević.

Nakon programa u muzeju upriličena je i humanitarna izložba Udruženja “Duga” u Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti koju su zvanično otvorili direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo i bosanskohercegovački slikar, umjetnik Nermin Kozlo.

15232232_1020263001434565_5416357545935925488_n

Posjetioci su imali priliku da vide slike koje su nastale na likovnoj koloniji organizovanoj na Kulturno-sportskoj manifestaciji „Kakanjski dani 2016.“ i likovnoj koloniji organizovanoj u okviru Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani“ 2014. godine.

Likovna kolonija na Kakanjskim danima je jedan od sadržaja koji redovno prati ovu manifestaciju. Koliko je Kakanjskih dana toliko je i Likovnih kolonija iza kojih su članovi Udruženja Duga, sa Nerminom Kozlom.

Slike sa ovih kolonija, uvijek završe u nekoj humanitarnoj akciji i tako je bilo i ovoga puta.

Pogledajte fotografije

Podijelite:

Posljedni članci