Bajram u Kaknju: Upriličen koncert, otvorena muzejska izložba, predstavljena tradicionalna slatka jela i pića

Podijelite:


JU KSC Kakanj- odjeljenje Muzej Kaknja u saradnji sa Medžlisom IZ Kakanj povodom vjerskog praznika Kurban-bajrama organizovala je prigodan program za sve uzraste i generacije.

Kao i većina praznika, Bajram je obojen različitim tradicijskim notama i običajima koji se u različitim krajevima svijeta različito obilježavaju, shodno kulturi i tradiciji svakog pojedinačnog naroda. Kako bismo u što boljoj atmosferi, ambijentu i šarolikim sadržajima proslavili praznik organizovane su  ukupno četiri aktivnosti u sklopu ovog bogatog programa, a sve aktivnosti imale su za cilj  istaknuti važnost narodnih običaja u Bosni i Hercegovini.

U Domu kulture upriličen je koncert pod nazivom “Bajramsko veselje – Večer ilahija i kasida” na kojem su učešće uzeli Avdo Lemeš, Semin Rizvić, Mirza Ganić, Bilal Zukan i hor „Bostan“ koji su oduševili mnogobrojnu publiku.

U sklopu bajramskog programa u Muzeju Kaknja otvorena je izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom “Ratne pećice – Priče iz opkoljenog grada” 

Treća aktivnost ovog programa bila je degustacija tradicionalnih slatkih jela i pića koje su usluživale žene odjevene u tradionalnu nošnju. Aktivnost “Jelo iz moje pećice” upriličena je u ugodnom ambijentu Parka Doma kulture.

Za najmlađe su organizovane „Bajramske igraonice i radionice“ koje su se održavale u Omladinskom centru i Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti i to za vrijeme trajanja svih aktivnosti. Svi roditelji imali su priliku da prate i budu prisutni na koncertu, izložbi i degustaciji bajramskih jela dok su djeca bila kod ljubaznih voditeljica radionica.

Hvala svima koji su posjetili ovaj program i svojim dolaskom uljepšali navedene aktivnosti.

  1. JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci