“BILO JEDNOM NA BALKANU” – KONCERT FILMSKE MUZIKE U KAKNJU

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj priprema koncert domaće filmske muzike pod nazivom “Bilo jednom na Balkanu” sa projekcijom i velikim brojem učesnika raznih nacionalnosti, starosnih grupacija i profesija. Osnovni cilj projekta je da ljude iz Kaknja i okoline “uveže” u zajednički projekat koji se bavi muzikom, glumom, riječju, slikom, umjetnošću odnosno svim djelatnostima koje spadaju u domen rada JU KSC Kakanj.

Koncert filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu” bit će premijerno održan 24. novembra 2016. godine u Domu kulture sa početkom u 19:30 sati.

Zbog uticaja i  isprepletanja različitih urbanih kultura  Kakanj je uvijek posmatran kao gradska sredina, i nikada kao varoš, kasaba ili čaršija i zaslužuje da mu se vrate sva obilježja centra urbane kulture i kretivne energije a da pri tom sačuva i svoju lokalnu tradiciju.

Svima zajedno je potreban dašak pozitivne energije, vibracije zajedničkog stvaranja, nota urbanog razvoja i urbanog prostora u koji treba vratiti građane.

Prema tome, namjera ovog projekta je vratiti interakciju stanovništva sa ovim prostorima, povećati mogućnosti za urbane promjene i  razviti kulturne potrebe stanovništva.

Dodatna vrijednost u projektu je što sadržaj koncerta filmske muzike sa projekcijom „Bilo jednom na Balkanu“, naglašava besmislicu podijeljenosti po nacionalnoj pripadnosti stavljajući pred gledatelje otvorena pitanja o prioritetima iz svakodnevnog življenja i pitanja o tome koliko  i kako nacionalna podijeljenost utiče na kvalitet svakodnevnog življenja.

Bit će to prvi suvremeni interaktivni umjetnički događaj na ovim prostorima. Također, projektom ćemo oživiti prostore namijenjene kulturnim događanjima i vratiti interakciju građana s tim prostorima te ojačati lokalne kapacitete i međusektorsku suradnju za buduće intervencije.

Dugoročno, namjera projekta je doprinijeti da Općina Kakanj bude prepoznatljiva  kao grad kreativne energije i kulturne raznovrsnosti isprepletene lokalnim, nacionalnim i međunarodnim kulturnim i umjetničkim vrijednostima.

U realizaciju projekt, pored JU KSC, uključeno je još nekoliko različitih organizacija; lokalno kulturno-umjetničko društvo, muzički bendovi, Gradski hor, Hor “Bostan”, Crkveni hor, Dramski studio Kakanj, Škola glume Kakanj, Rudarska limena glazba, Tamburaški orkestar i drugi.

Bitno za spomenuti je da koncert filmske muzike sa projekcijom „Bilo jednom na Balkanu“ podržalo i Federalno ministarstvo za kulturu i sport što je jasan pokazatelj da Kakanj kao malen grad, daje ogroman doprinos u razvoju kulture u BiH.

Sve informacije vezane za ovaj projekat možete pronaći na našoj službenoj web stranici: www.ksckakanj.ba

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci

Prijavni rok za II ciklus kurseva počinje od 06. jula

Saznajte više

Konkretni koraci ka obogaćivanju turističke ponude na Ponijerima

Saznajte više

Izvještaj nakon odigranih utakmica Biznis lige za četvrtak 04.06.2020.

Saznajte više