Četiri stola, šest likova, jedna noć… I gleda se bez daha

Podijelite:

Večeras je u Domu kulture u Kaknju odigrana pozorišna predstava “Brašno u venama” koja je oduševila publiku.

Ovo je priča koja se tiče ne samo ovih naših krajeva, ona govori o tome što nosimo na svojim plećima bez ozbira na to jesmo li sudjelovali u prošlim ratovima, ili su nas ti ratovi dotakli.

Mislim da svatko nalazi sebe u ovoj priči, jer svaka obitelj na Balkanu može ispričati ovakvu ili neku sličnu priču. To je zastrašujuće. U procesu rada na predstavi i meni se dogodio trenutak u kojem sam shvatila: “Ljudi moji, mi ovo živimo”, priča Selma Alispahić.

Svečana večera u obiteljskom domu. Otac i majka čekaju sina koji se s obitelji vratio iz Amerike. Svečano postavljen stol… Iznenada na vrata zvoni još netko. Dolazi i sin koji u roditeljskom domu nije bio punih 20 godina, koji je s obitelji prekinuo svaki kontakt. On sjeda za svečano postavljen stol svoje majke, u ruke uzima finu platneneu salvetu i počinje brisati pribor za jelo… To je jedna od scena iz predstave “Brašno u venama”, koja je nastala po tekstu Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića. Tim tako jednostavnim, a neočekivanim postupkom otvara se drama ne samo tog lika, nego cijele obitelji, stvara moćna veza sadašnjeg trenutka s ratnom prošlošću.

Predstavu karakteriše odlična gluma, a uz nju su na sceni bili Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i Jasenko Pašić.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci