Danas otvorena izložba minerala i kristala “Blago zemlje” u Muzeju Kaknja

Podijelite:

Danas je u Muzeju Kaknja svečano otvorena izložba minerala i kristala “Blago zemlje” povodom 1.marta – Dana nezavisnosti BiH te povodom druge godišnjice Muzeja Kaknja. Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem „Gorski kristal“ Visoko i geolozima Kaknja.

Direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo zahvalio se izlagačima i poželio dobrodošlicu svim posjetiocima. “Otvaranjem izložbe “Blago zemlje” obilježavamo drugu godišnjicu otvaranja Muzeja Kaknja koji je otvoren 1. marta 2015. godine i evo za vrlo kratko vrijeme dostigli smo jedan zavidan rejting u ovoj oblasti djelovanja. Raduje me činjenica da smo otvaranjem Muzeja podstakli i druge općine na sličnu incijativu pa se ovakav projekat već radi u Olovu i Zavidovićima. Ovo je jedan novi vid zaštite kulturno-historijskog naslijeđa u našoj zemlji. Posebno mi je zadovoljstvo što je izložba minerala i kristala ušla u program Općine Kakanj povodom obilježavanja Dana nezavisnosti koji je od velikog značaja za historiju naše zemlje koja je bogata po mnogo čemu a izložba “Blago zemlje” svjedoči o samom tome. Ovo je još jedan u nizu naše saradnje sa različitim Udruženjima, danas je to Udruženje “Gorski kristal” iz Visokog i geolozi Kaknja i zaista se nadam da je ovo tek početak naše saradnje. Izlagačima poručujem da se osjećaju kao u svojoj kući i mogu slobodno kazati da ste danas vi članovi kluba Muzeja Kaknja i za sve što vam bude potrebno, mi stojimo na raspolaganju” naveo je dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo.

17021937_1134149220045942_6202809164021298378_n

Osnivač Udruženja Vernes Islamović prisutne je upoznao sa nastankom ove izložbe kao i o mnogobrojnim sajmovima koje je organizovao. “Ovdje se nalaze kristali iz BiH i iz cijelog svijeta, moja želja je da od danas ovo nekome postane hobi i način da predstavljamo svoju kulturu. Uglavnom, ovdje se predstavljaju svi bh. kristali i minerali i to je, lakše kazano, prikazivanje neke skrivene ljepote naše zemlje, do koje se dolazi samo posebnim trudom i radom. BiH slovi kao jedna od najbogatijih država mineralima i kristalima u Europi, te vjerujem da će se mnogi posjetioci oduševiti nakon što pogledaju ono što mi izlažemo, jer je to čista priroda, ali minerali i kristali izgledaju kao da su tehnički obrađivani”, izjavio je osnivač Udruženja Vernes Islamović.

16999232_1134149360045928_6880557827440287102_n

Izložbu je otvorio najmlađi izlagač minerala i kristala iz Kaknja Haris Mušija!

17022104_1134149100045954_5087640969072122582_n

Svoje minerale i kristale danas su izlagali Vernes Islamović (Visoko), Seno Zukić (Busovača), Kasim Salman (Sarajevo), Amar Ahabović (Kreševo), Amer Brkić (Vareš), Faris Mušija (Kakanj), Asim Abdurahmanović (Sarajevo), Safet Huseljić (Visoko), Muamer Islamović (Zenica), Naila Alić Demir (Kakanj), Kreševski citrin (Kreševo). Renato Selimović (Sarajevo), Jasminka Zejnilović (Sarajevo) i Bahrija Kubat (Kakanj).

Pored izložbe minerala posjetioci su imali priliku da pogledaju i nakit napravljen od minerala i kristala. Izložba je bila prodajnog karaktera a izlagači koji su predstavili svoje minerale i kristale su nam došli iz svih dijelova BiH.

Više od 100 posjetilaca bilo je na otvorenju izložbe “Blago zemlje” a organizovano su nas posjetile srednje škole iz Kaknja i iz Zenice. Izložba će biti dostupna za javnost danas do 19,00 sati.

Kako je to izgledalo otvorenje same izložbe te jedan dio ponude možete pogledati u fotogaleriji u nastavku!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci