Danas se nastavlja projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj” – Istraživanja u selu Ratanj

Podijelite:

Obavještavamo građane da se danas nastavlja projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj”. Projektni tim odlazi danas 02.11.2017. godine odlazi u selo Ratanj koje se nalazi iznad Kraljeve Sutjeske kako bi popisali stećke koji se nalaze na pomenutom lokalitetu.
Na nekropoli se očekuje 21 stećak, a projektnom timu će se pridružiti i tri volontera.
Ovom prilikom molimo mještane sela Ratanj da ukoliko posjeduju informacije o postojanju nekropole sa srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima – stećcima da nam ustupe svoje informacije pozivom na broj telefona 032/771-920 ili putem e-maila juksckakanj@ksckakanj.ba!
Stećci kao i cijele nekropole u narodu su poznate još pod nazivom: “grčko groblje”, “mramori”, “svatovsko groblje”, “bogumilsko groblje”, “kaursko groblje”,”bilig”, “kam”, “mašeti”, “zlamen”, “divovsko kamenje, “kuća”..
Primarni cilj ovog projekta jeste da se koristeći ranije naučno verifikovanim podacima napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka na području općine Kakanj  koji u dosta slučajeva ranije nisu bili poznati široj javnosti.
JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci