Danas smo popisivali stećke na lokalitetima Popržena Gora, Desetnik, Živalji i Žitelj / Nastavljamo na lokalitetima Teševo, Poljani, Puhovac, Lučići i Sebinje

Podijelite:

Popis stećaka na području općine Kakanj danas je nastavljen u selu Popržena Gora ili Gora Janjička kako se često spominje u literaturi. Na nekropoli Kamenik ranije je zabilježen jedan usamljeni stećak u obliku sljemenjaka, a što se potvrdilo i današnjim izlaskom na ovaj lokalitet. Prema kazivanjima mještana ovaj stećak je pomijeran, nakon čega je nastupilo veliko nevrijeme i kiša koja je neprestano padala. Nakon što je stećak vraćen na svoje mjesto nevrijeme je prošlo. Također poznato je da se oko ovog stećka provode bolesni konji, nakon čega ozdrave. U razgovoru sa mještanima imali smo priliku čuti da se ovaj stećak čuva od propadanja i vandalizima.

Popis je nastavljen u selu Desetnik koja je na nekropoli pod nazivom Petrice imala 9 stećaka. Međutim detaljnim obilaskom tog područija nismo uočili srednjovjekovne spomenike. Nakon toga od mještana smo saznali da je tzv „grčko groblje“ davno utonulo i zaraslo. U blizini se nalazi još uvijek aktivno muslimansko greblje sa starim nišanima visokim i do 2 m.

Nastavak popisa planiran je u selu Žitelj kod Živalja na kojem je ranije evidentiran jedan usamljeni stećak. Na putu od Desetnika do Živalja u muslimanskom greblju u Dobujama primjećen je jedan amorfni stećak sa motivom rozeta. Stećak je upotrebljen kao uzglavni nišan i njegova orijentacija je u smijeru istok-zapad. Zajedno sa ovim stećkom cjelinu čini donji-nožni nišan napravljen od sasvim druge vrste kamena. Ovo je samo jedan u nizu primjera gdje su stećci sekundarno upotrebljeni za nove nadgrobne spomenike. Važno je naglasiti da je kod ovog stećka očuvana forma, ali da su ukrasi nastali nešto kasnije.

U selu Žitelj, u mjestu Pečica evidentiran je jedan sljemenljak s postoljem. Stećak je prevaljen, a grob ispod njega potkopan sa njegove zapadne strane. Stećak je vrlo masivan, fine obrade ali dosta oštećen i pozicioniran na vrlo nepristupačnom mjestu.

Popis se i sutra nastavlja na lokalitetima Teševo, Poljani, Puhovac, Lučići i Sebinje.

Pozivamo mještane da nam pomognu.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci