Direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo: Rezime dosadašnjeg rada JU KSC Kakanj

Podijelite:

Rijetki su gradovi koji se mogu pohvaliti brojnim kulturnim i sportskim sadržajima, koji na sedmičnom nivou pune velike, ali i male sale i po nekoliko puta sportske dvorane. Takav je slučaj sa našim gradom.

Do prije nešto više od tri godine stanje u kulturnom pogledu izgledalo je dosta drugačije, a prisjetimo se da je i preduzeće koje se bavilo upravljanjem sportskim objektima bilo u kolapsu.

Timskim duhom, novom energijom, vrijednim i konstantnim radom, praćenjem evropskih trendova, uspjelo se doći na nivo na kojem smo sada, a progres se nastavlja.

Povodom sumiranja rezultata dosadašnjeg rada, direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo obratio se javnosti:

„Prije tačno 3,5 godine sam dobio priliku da vodim jednu, u to vrijeme, tihu instituciju, koja promoviše kulturu u našem gradu i na čijem čelu do tada je bio dugogodišnji direktor, kojeg izuzetno cijenim, tačnije 27 godina je obnašao funkciju direktora JU, baš koliko sam ja u tom trenutku imao godina.

Bio je to veliki izazov i velika prilika za mene. Moram biti iskren i kazati da sam došao u instituciju u kojoj sam bio najmlađi, koja je slabo pratila savremene tehnologije, poprilično „uspavana“ iz mog ugla gledanja. Naravno to je meni bila prilika da nametnem svoje ideje.

U samom početku bazirao sam se na administraciju, sređivanje papirologije, razgovore sa osobljem o važnosti te institucije, htijenje da budemo uvaženi od strane svakog građanina.

Nakon 10 mjeseci intezivnog rada, i taman nekako što smo povezali redove, obzirom da je s mojim imenovanjem na poziciju direktora otvoren i Muzej Kaknja kao segment unutar Ustanove i trebalo je sve to staviti na  prave temelje, sa 1.1.2016.godine Općinsko vjeće Kakanj donosi Odluku o preuzimanju likvidiranog preduzeća JP Kakanj sport doo Kakanj i svih njihovih zaposlenika sa svim objektima.

Dakle, pored Doma kulture, Muzeja Kaknja, Galerije, Omladinskog centra, trebalo je voditi brigu i o objektima i sadržajima u Sportskoj dvorani, Kuglani, dvorani u Real centru, te Ski centru Ponijeri. To je bio dodatni pritisak na mene kao rukovodioca.

Ponovo se pristupilo detaljnom uređivanju papirologije, te rasporedu zaposlenika na mjesta na kojima će biti djelotvorniji. Koliko god je to bio teret, bio je praćen olakšanjem nakon što se sve postavilo na svoje mjesto. Uz nove zaposlenike, njih 15, koji su uglavnom mlađe generacije se uspjela pronaći zajednička priča i nakon 6 mjeseci mi smo napravili pravi tim, kombinaciju kulturnjaka i sportista.

Iz godine u godinu jačali smo naše kapacitete, kako kroz objekte, opremu, tako i ulaganjem u obrazovanje i obuku zaposlenika. Sve više smo doprinosili našoj lokalnoj zajednici, sve više su se druge institucije oslanjale na nas pri organizaciji kulturnih i sportskih dešavanja u našem gradu, a to je za posljedicu imalo i veće naše prihode i stabilnu finansijsku situaciju u firmi.

Danas, kada pogledamo unazad, iza sebe imamo uređene, i što je najbitnije žive kulturne objekte, imamo pune sportske dvorane i sale, predstave u svojoj produkciji, svoje mlade glumce, imamo manifestaciju Kakanjski dani koja je prepoznatljiva u regionu, koncert „Bilo jednom na Balkanu“ sa 134 učesnika, mnoštvo zabavnih evenata poput Kraljevog fest-a, KFN-a, manifestacije „Udahni Ponijere“, svoje turnire u prepunoj Sportskoj dvorani, sve više sugrađana koji pohađaju naše kurseve, postavke u Muzeju, izložbe u Galeriji… I teško je i nabrojati i izdvojiti sve što je tim KSC-a zajedničkim snagama kreirao.

Cilj nam je bio da postanemo „Krovna institucija za organizaciju svih kulturno-sportskih aktivnosti u našem gradu“, i zaista to smo uspjeli. Vratili smo povjerenje našim sugrađanima koji su nas svakodnevno posjećivali kroz razne sadržaje koje smo im nudili, ali su nam se i obraćali za suorganizaciju u brojnim kulturno-sportskim aktivnostima.

Ubrzo su došle i nagrade za naš predan rad, pa smo 2016. godine dobili najveće priznanje općine Kakanj – GRB OPĆINE KAKANJ, zatim smo 2018.godine dobili SPECIJALNO PRIZNANJE za doprinos razvoju sporta u Kaknju za 2017. godinu. Zatim su nas institucije koje se bave kulturom i sportom u drugim gradovima pozivale i tražile naše recepte uspjeha.

Smatram da sam osoba koja se jako veže za mjesto i firmu u kojoj djelujem, i predano se trudim da dajem maksimum od sebe da ono što radim radim najbolje što znam. Ako i ne uspijem u namjerama budem zadovoljan jer znam da sam dao sve od sebe.

U momentu preuzimanja direktorske pozicije JU nisam ni sanjao o ovim aktivnostima koje su realizovane u protekle 3,5 godine. Ponekad pomislim da je iza mene 10 godina rada. Dakle, vrijeme je to koje čovjeka usmjerava od jedne do druge aktivnosti, a do čovjeka je hoće li to vrijeme koristiti na pravi način ili će prepustiti da ono samo teče bez konkretnih poteza.

Motiv koji me vodio u radu jeste opravdanost plate koju primam i poštovanje privilegije da budem zaposlen. Smatram da svi tako trebamo razmišljati i tada bismo svi osjetili napredak. Također smatram da ne trebamo raditi isključivo zbog novca, nego trebamo raditi zbog ljubavi, a novac nam treba biti mjerilo uspjeha. Za posao moramo imati strasti koja će nas tjerati da radimo to što volimo.

Ovo su neke moje smjernice koje su me vodile u poslu koji sam obavljao, i iskoristit ću priliku da se zahvalim svim zaposlenicima, firmama, učenicima i nastavnicima, kulturnjacima, sportistima i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da danas imamo instituciju u gradu u koju prije svega naši sugrađani imaju povjerenje, a s druge strane smo vrlo cijenjeni sa onim čime se bavimo.

Mnogo je sadržaja koji su realizovani i pokrenuti u proteklih nekoliko godina, oni koji su bili dobri samo su nastavljeni i težilo se da ih unaprijedimo, a naravno bilo je tu mnogo inovativnih sadržaja koji će postati tradicionalni i na to sam posebno ponosan.“

Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj

Za one koji vole statistiku i „crno na bijelo“ u nastavku donosimo i najbitnije sadržaje koje smo izdvojili, a koji potkrepljuju gore navedene činjenice:

JU KSC KAKANJ DOBITNIK NAJVEĆEG PRIZNANJA OPĆINE KAKANJ – GRB OPĆINE KAKANJ U APRILU 2016. GODINE

JU KSC KAKANJ DOBITNIK SPECIJALNOG PRIZNANJE ZA RAZVOJ SPORTA U NAŠEM GRADU U APRILU 2018.GODINE

Aktivnosti smo razdvojili po sektorima:

OPĆI POSLOVI:

 • Detaljno uređenje službenih akata JU (pravilnici, pravila, službe, prava i obaveze zaposlenika…)
 • Formirana organizaciona šema poslovanja JU – Odjeli (4-5 odjela) i sektori
 • Urađen historijski pregled i arhiviranje svih dokumenata koji svjedoče o izmjenama i dopunama službenih dokumenata i poslovanja JU tokom postojanja (od 1967. do 2018. – redovno se ažurira).
 • Preuzimanje likvidiranog preduzeća (zaposlenici 15, oprema, objekti (dvorane, kuglana, ski centar, kafe objekti; prava i obaveze) JP Kakanj sport doo Kakanj – 1.1.2016.
 • Povećanje prihoda JU: 2015. (plan 40.000 ostvareno 63.000); 2016. (plan 190.000 ostvarenje 200.000); 2017. (plan 200.000 ostvarenje 220.000); 2018. (plan 225.000)
 • Nabavka nove opreme: novi vozni park (dva kombija za prevoz putnika, dva mala vozila), bicikla 5 komada za rentanje, veliki kino projektor sa kino platnom, srednji kino projektor, video nadzor i panična rasvjeta u Muzeju Kaknja, Domu kulture Kakanj i Sportskoj dvorani Kakanj, nabavka PP aparata, pokrivanje video nadzorom plato ispred SD i park DK, nabavka velike bine za koncerte, nabavka prenosivih stolica za aktivnosti JU cca 100komada, nabavka inox ograde na ulazu u Dom kulture, nabavka inventara za učionice obrazovanja, nabavka ozvučenja za potrebe JU (dom kulture, dvorana, pokretno), nabavka računara za sve zaposlenike JU, opremanje inventarom kancelarija zaposlenika JU itd.
 • Radovi u saradnji sa osnivačom i drugim investitorima: Ranije (rekonstrukcija Doma kulture Kakanj, rekonstrukcija prostorija Muzeja Kaknja); uređenje i proširenje Upravne zgrade JU sa malom salom (stolarija, fasada, utopljavanje, zidanje, krov); uređenje mokrih čvorova u caffeu Europa i uređenje caffea; uređenje fitnes centra JU; promjena stolarije na ulazu u dvoranu, caffe i kuglanu; lakiranje parketa SD, uređenje Parka DK (cvijeće, klupe, održavanje, murali, kaldrma, bista, uređenje nekropola sa vidikovcem (Ivničko-zagradska i Nažbilj), uređenje lokomotive, uređenje platoa Ski centra Ponijeri, rasvjeta za noćno skijanje na Ski centru Ponijeri, preuzimanje objekta suterenea Doma kulture – DIKAN, proširenje platoa caffea na Ponijerima, reklamiranje u JU (dodatno cca 10.000KM – dvorana, displej, dom kulture, ski centar), osposobljavanje sale na Real centru i funkcionisanje 3 godine, uspostavljanje live streema na Ski centru Ponijeri, nove dvije velike sportske sale sa fitnes centrom i svlačionicama.

KULTURNO-UMJETNIČKI ODJEL

Napredak u scenskoj djelatnosti:

  • 5 profesionalnih pozorišnih predstava Dramskog studija (Kamenje -80 izvođenja – u BiH i van granica, Pazi zebra, Fejzbukovci/degeneracija, Ludilo udvoje i Emigranti) – angažovanje profesionalnih režisera i glumaca iz drugih pozorišnih kuća
  • 3 amaterske pozorišne predstave: Hasanaginica, U školu s osmijehom i DNK
  • Koprodukcija predstava sa BNP-om, STŠ Kemal Kapetanović Kakanj, UG Alternative.
  • Povećan broj polaznika Škole glume (120 za 4 sezone) te povećan broj premijera predstava (godišnje sa jedne na dvije): Kockasta lopta, Pinokio, Ježeva kućica, Mali princ, Dr.Dolittle, Čudni događaji u noći muzeja. Iznjedirli ozbiljnu generaciju budućih glumaca (njih 7) koji učestvuju u brojnih kulturno-zabavnim sadržajima u našem gradu.
  • Suorganizacija i učešće u prvom pozorišnom festivalu pod nazivom IFET (2 godine)
  • Partneri u organizaciji filmskog festivala VIVA film festival (3 godine) – nagrada za 3. Mjesto u Omladinskoj kategoriji, nagrada za produkciju i nagrada za efekte.
  • Produkcija koncerta filmske muzike „Bilo jednom na Balkanu“ – 134 učesnika, 2 izvođenja na velikoj sceni Doma kulture Kakanj – rasprodano i 1 izvođenje u BNPu Zenica.
  • Nosioci aktivnosti organizacije velike kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani“ od 2016.godine – svake godine se realizira od 40 do 50 programskih sadržaja na ulicama grada (5 koncerata u 5 dana, predstave, turniri, promocije, vrhunske predstave, utrke, planinarenje, takmičenja..) – uključen veliki broj suorganizatora (policija, zavod, nvo, sportska udruženja, dom zdravlja, vatrogasci…)
  • Organizacija muzičkog festivala „Kraljev fest“ – festival alternativne muzike (Frenky, Helem Nejse, Irina & band, Indigo, DJ..)
  • Organizacija manifestacije „Kakanj Fashion Night“ – 3 godine – domaći dizajneri
  • Organizatori manifestacije „Udahni Ponijere“ 2 godine (igre i zabava na snijegu)
  • Produkcija dokumentarnog filma „50 godina JU“ – vlastita režija i prikupljanje svih dostupnih dokumenata, fotografija i videa, te izjave direktnih aktera kroz rad ove JU
  • Povećan broj gostujućih pozorišnih predstava renomiranih pozorišnih kuća (BNP; Narodno pozorište Sarajevo, BKC Sarajevo, Kamerni teatar 55, SARTR, pozorišta iz Tuzle, Beograda) – vrlo važno je istaknuti da je povećan broj posjeta na sadržaje JU (saradnja sa školama, marketing služba, saradnja sa privatnim sektorom, prilagođavanje cijena građanima).
  • Potpisivanje protokola i uspostavljanje saradnje sa svim osnovnim i srednjim školama sa područja općine Kakanj – velika posjeta učenika svim aktivnostima JU
  • Putujuće kino i pozorište – organizovani sadržaji JU po školama u ruranim područima
  • Organizovane premijere filmova u saradnji sa Putujućim kino iz Banja Luke
  • Organizatori dočeka Nove godine na otvorenom – u gradu,a od 2017. i na Ponijerima
  • Pokretanje i dovođenje u Kakanj organizacija koje se bave aktivnostima koje nisu zastupljene u Kaknju (Pirueta – ritmička gimnastika – treninzi se održavaju za polaznike iz Kaknja u velikoj Sali Doma kulture, ples – Shadows)
  • Iako se otvorila Muzička škola u Kaknju, uspjeli smo održati časove (klavir i gitara) Muzičkog centra KSC i od 2018.godine pokrenuti nove aktivnosti centra – horsko pjevanje za djecu.
 • Napredak u sektoru obrazovanja
  • Iz godine u godinu povećava se broj polaznika kurseva stranih jezika (godišnje od 150 na 220)
  • Saradnja sa brojnim udruženjima i firmama u cilju uvezivanja na značaj obrazovanja (općina Kakanj, Raiffaisen bank, UG Alternative, UG Slatki život, Literatus Sarajevo)
  • U toku školskog raspusta organizovanje projekta „Ljetna škola“ – 3 godine
  • Organizovanje ekskurzije za učenike osnovnih škola – Bočica, Kraljeva sutjeska, Bobovac (sport, likovno obrazovanje, igre, zabava).
 • Muzej Kaknja – muzejska djelatnost
  • Otvoren 1.3.2015.
  • Kroz 3 godine rada formirano 6 muzejskih zbirki (historijska, tehnička, etnološka, arheološka, numizmatička, zbirka ratnih godina).
  • Nabavljen veliki broj eksponata – otkup, donacije, revers – danas Muzej broj oko 5000 eksponata
  • Pored dvije stalne muzejske postavke koje su bile formirane pri otvorenje (tehnička i etnološka – koje su naknadno rekonstuisane), postavljene su još dvije i to: Kakanj u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina“ (mart 2016.) i „Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka“ (septembar 2018.). U pripremi još jedna stalna muzejska postavka koja se tiče numizmatičke zbirke.
  • Preuzimanje i izmještanje tehničkog spomenika Lokomotiva 62-015 (ćiro) i briga o istom
  • Osnivanje i otvaranje Suvenirnice u sklopu Muzeja Kaknja (2016.) – 200 suvenira
  • Osnivanje i otvaranje Stručne biblioteke Muzeja Kaknja (2017.) 3000 bibliotečkih jedinica
  • Formiranje vlastitih izložbi (Kakanj kroz vrijeme, pehari kakanjskih sportskih klubova, Rudarska katastrofa, Historijat JU – dokumenti, fotografije, video, izjave, direktori JU kroz vrijeme; Nova sportska dvorana Kakanj itd.
  • Uspostavljanje saradnje sa muzejskim institucijama i eminentnim stručnjacima (Zavičajni muzej Visoko, Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej grada Zenice, Zavičajni muzej Travnik, Muzej književnosti BiH, Enver Imamović, Emir Filipović, Lidija Fekeža, Husnija Kamberović, Esad Kurtović, Edin Bujak, Enes Dedić – svi su oni imalu aktivnost u našim prostorijama kako kroz promocije knjiga, debate, okrugle stolove ili izložbe).
  • Organizovan veliki broj prepoznatiljivih projekata (Popis stećaka na području općine Kakanj, Mjesec ratnih godina, Inkluzivni tvoj i moj muzej, Tri časa u JU..)

ODJEL SPORTSKIH DJELATNOSTI

 • PRAVI DOMAĆINI U ORGANIZACIJI ILI SUORGANIZACIJI BROJNIH AKTIVNOSTI U SPORTSKIM OBJEKTIMA (mininogometna reprezentacija BiH vs kapiteni timova Premijer lige BiH – humanitarna utakmica, turniri (judo, sjedeća odbojka, rudarijada, policija), pripreme kadetske reprezentacije u košarci, male olimpijske igre ZDK, koncert Ace Pejovića, vjerski programi MIZ, tjelesni odgoj za učenike, utakmica ženske odbojkaške reprezentacije BiH vs Švedska, organizator 1.Otvorenog prvenstva u stonom tenisu za veterane i rekreativce 90 takmičara iz 20 gradova BiH i inostranstva)
 • Od 2015.godine besplatno ustupamo prostorije sportskih objekata JU za dvoranske sportove (košarka, odbojka – muška i ženska, rukomet, kuglanje) – treninzi, utakmice. Također svim drugim klubovima (judo, škola odbojke, boks, tekwando..) besplatno ustupimo veliku salu SD cjednevno jednom godišnje za njihov sadržaj.
 • Upravljanje, održavanje i iznajmljivanje nad objektima: Sportska dvorana KSC Kakanj, Kuglana, sala Real centra, Ski centar Ponijeri.
 • Škole sporta: Škola kuglanja, škola skijanja
 • Dva promo spota za Ski centar Ponijeri – gostovanje na tv emisijama i promocija Ponijera van Kaknja
 • Biciklističke ture, turniri na otvorenom u sklopu KD, turnir u bilijaru, volonterske akcije čišćenja Ponijera,
 • Vlastiti projekti: Liga MZ (2 godine), Biznis liga (2 godine), Novogodišnji turnir u malom nogometu (3 godine)
 • Uvođenje noćnog skijanja od sezone 2017/2018.
 • Takmičenja u skijanju – utrka u veleslalomu, cicibani

 

 • ODJEL ZA MARKETING
  • Pokrenuta službena web stranica JU sa svim podacima i odjelima JU (forografije, javne nabavke, tekst) – objavljeno: 2016. 672 članka; 2017. 789 članka; 2018. 968 članaka
  • Pokrenuto komuniciranje putem službenih mailova (zaposlenici međusobno ali i javnost)
  • Pokrenute oglašavanje i informisanje putem društvenih mreža (facebook – ocjena publike 4,8 – danas 8500 pratilaca iako neke objave su dostigle vidljivost i do 27.000 (Muzej Visoko 1500, Historijski muzej 5000 a Zemaljski muzej 10000, i instagram – danas 2000 pratilaca)
  • Medijsko praćenje i izvještavanje svih sadržaja koji se realizuju u JU (predstave, sastanci, utakmica, manifestacije, festivali..)
  • Formirane mailing liste za obavještavanje prijatelja kulture i sporta o sadržajima JU putem mailova
  • Pokrenut YouTube kanal JU KSC Kakanj

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci