Festival odbojke u Parku prijateljstva

Podijelite:

U Parku prijateljstva, u okviru „Kakanjskih dana 2018“ dvije stotine odbojkašica uzrasta između deset i petnaest godina igralo je Mini volejbal –odbojku u kojoj nema pobjednika i poraženih. Odbojku u kojoj na terenu istovremeno igraju četiri ekipe
Današnje odbojkaško druženje u Parku prijateljstva završeno je podjelom diploma i zahvalnica za učešće na ovom revijalnom i sportski zabavnom turniru. Diplome je uručio direktor Javne ustanove Kulturno sportski centar Kakanj, Aldin Šljivo. Diplome su dobili svi učesnici turnira, individualno i klupski.
Kakaknjci koji su dans dolazili u Park prijateljstva, zadržavali se i gledali, primjetili su posebnu atmosferu. Radost. Igrala se i posebna odbojka. U Evropi je puno popularnija, a u BiH prvi puta se igralo u okviru „Kakanjskih dana 2018“. Ovo je odbojka u kojoj nema takmičarskih trauma. Nema poraženih. Svi su zadovoljni i veseli . Svi igraju. Na ovom terenu odvijao se pravi festival odbojke i sportskog druženja.
Nešto više nam je o tome rekao Haris Hasanica direktor odbojkaške akademije Blok aut iz Zenice:
– Odbajkaške akademije Blok aut iz Zenice i Arabi iz Kaknja pripremile su i realizovale projekat Volej BiH, a koji se igra širom Evrope i Svijeta. Formirana je direkcija Mini odbojke za BiH. To je specifična odbojkaška igra gdje se na terenu istovremeno igraju dvije utakmice sa po četiri igrača na obe strane. Ove dvije akademije su pioniri u BiH ovakvog načina rada sa mladima u odbojci. Danas na u Parku prijateljstva imamo 200 djece koja su podjeljena u 50 ekipa. Ovo što radimo ustvari je popularizacija Mini voleja u BiH.
Ekipe nemaju imena.Igra se po sistemu Bergerove liste i ekipe se zaspisnički upisuju šifrovano sLovnim i brojčanim skraćenicama. Smisao ove igre je da svako igra sa svakim. Na kraju nema pobjediika niti ima kraja ovoj igri. Poslije Kakanjskih dana igra se nastavlja na Kamberovića polju u Zenici. Onda nekada opet igre stižu u Park prijateljstva, pa onda na terene Bazena u Zenici. Znači gradovi domaćini Mini voleja BiH ove godine su Kakanj i Zenica.
Do kada ćete igrati, pitali smo Hasanicu:
– Danas igramo sve dok ne padne mrak. Ako bude dobro svjetlo nastavljamo igrati sve dok ima snage i koncentracije.Ovdje nema ispadanja i nema pobjedničkog tima.Pobjednici su ova djeca.Ovo nije sistem takmičarske odbojke. Savako dijete će doći na red da igra. Nema prvog tima i rezervnih igrača. Svi su prvi tim. Sva su djeca pobjednici i dobit će diplome za učešće.
Ono što je pozitivno u ovom pristupa, Hasanica izdvaja kao činjenicu pri čemu nema pobjednika i poraženik:
– Turnirski, takmičarski sistem uništava djecu.To je uredu za odrasle. Za djecu to nije. Djeca igraju i imaju problem sa ispadadanjem. Igraju, ispadnu i više ne igraju.To na njih djeluje psihički negativno. Ovako, oni cijelo vrijeme igraju. Tokom utakmice djeca nam prilaze i pitaju hoćemo li još igrati? Naravno da hoćete i onda je tu radost očigledna. Nastavlaju igrati samo sa drugom ekipom. Među njima je već počela priča o dolasku u Zenicu. Na taj način pravimo ono što nam treba u državi. Ovo je sport u kojem nema poraženih i pobjednika, u kojem ima konkurencije, ali niko se ni na koga ne ljuti.
Nermin Begić, predsjednik Odbojkaške akademije Arabi Kakaknj o dnašnjoj odbojci u Parku prijateljstva nam je rekao:
– Suština ovog festivala odbojke je eksponiranje mladih ljudi. Toga nam u našem društvu nedostaje. Mi imamo ligaška takmičenja, gdje je potrbno puno novca i gdje se traže bodovi po svaku cijenu. Pri tome se forsiraju seniori, a zapostavljaju mladi. Na taj način se ustvari zanemaruje temelj na kojem se zasniva razvoj ne samo u sportu.Ovo je primjer kako da razvijamo mlade ljude koji su u osnovi , u temelju države. Ovo što danas radimo, u okviru Kaknjskih dana je neobično, nesvakidašnje. Imamo djecu koja se ravnopravno dokazuju, eksponiraju i vrište od radosti dok ih ostali gledaju i bodre. Tridesetpet godina sam u jugo i bosanskoj odbojci i mogu reći da je ovo pravi način izgradnje sportskih temelja da li klupskih ili reprezentativnih, potpuno je svejedno.
JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci