Javni poziv svim učenicima, školama, Udruženjima i pojedincima za učešće u projektu „Mjesec ratnih godina“

Podijelite:

Kao što smo najavili i ranije u Muzeju Kaknja poseban akcenat se uskoro stavlja na bosanskohercegovačke ratne priče i to na jedan sasvim drugačiji način i originalan pristup. Naime Muzej Kaknja uskoro će organizovati niz aktivnosti pod nazivom „Mjesec ratnih godina“. Teme časova u muzeju će biti odrastanje tokom rata, prenošenje uspomena koje su preživjeli sačuvali do danas te svjedočenje različitih ratnih priča.

U sklopu projekta planiran je čas historije „1992-1995“, i to čas na kojem će nam predavanja držati borci, komandanti i kustosi koji će nam slikovito predstavljati svoja iskustva i vlastite anegdote doživljene u ratu. Plan je da se ova aktivnost realizuje sredinom mjeseca februara i tokom marta 2018. godine. Stoga pozivamo profesore, učenike, Udruženja, pojednice i sve zainteresovane da nam se prijave za učešće na ovom projektu. Prijavite se i poslušajte priče koje ste možda propustili u školi ili priče kojih nema u školama.

U sklopu ovih aktivnosti Zbirka ratnih godina „1992-1995“ koja se nalazi u Muzeju Kaknja bit će obogaćena različitim predmetima iz rata i to ličnim predmetima naših sugrađana. Smatramo da će ova zbirka biti mnogo zanimljivija za naše posjetioce kad se obogati pričama, fotografijama, crtežima koji dočaravaju iskustvo iz rata na poseban i emotivan način.

Također bismo izdvojili aktivnost „Pismo muzeju – Moje iskustvo rata“ literarno takmičenje sa tri starosne dobi, potom promociju knjige „Djetinjstvo u ratu“ i saradnju sa Muzejom ratnog djetinjstva. Kako smo već istaknuli, priprema se niz aktivnosti u sklopu projekta „Muzej ratnih godina“ a mi ćemo još otkriti da će se održati radionice pod nazivom „Ratne igre“ te da će se prikazivati film ratne tematike…

Kako biste učestvovali u ovom projektu poželjno bi bilo da svoj dolazak unaprijed najavite i to pozivom na broj telefona 032/771-920 ili putem e-maila juksckakanj@ksckakanj.ba.

Rok za prijave na projekat „Mjesec ratnih godina“ je do 16.02.2018. godine.

 

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci