Jednostavnost i pristupačnost Mahaluše i Bekana

Podijelite:

U okviru Kakanjskih dana večeras su  predstavljena autorska djela Indire Sorguč Kučuk „Ja Mahaluša i Bekan u klimaksu. Učenjeno je to savršeno jednostavno, a izuzetno zanimljivo

Pošto se očekivala kiša, predstavljanje  autorskih djela Indire Sorguč Kučuk, iz Parka Doma kulture, premješteno je pod krov na ulaznu terasu ovog objekta. Zavidan broj posjetilaca, došao je da čuje i vidi Indiru jer neposredni kontakt koji ova  žena  ostvaruje  u komunikaciji sa publikom jednostavan je i svakodnevan, „prost“ kao i  njene priče koje imaju  ozbiljnu i poučnu poruku.

Sve je večeras počelo spontano, a počelo je pjesmom „Vjeruj u ljubav“. Nije slučajno. Bar su tri razloga za to.Danas je , kako sama reče 25 godina njenog braka, sa „njenim Bekanom“ . Posjetioci su ovaj jubilej pozdravili aplauzom. Sarajevska ratna sudbina  spojila je Indiru i Fahru i to je tek posebna životna i ljubavna priča. Drugi razlog može biti što nam je otišao Oliver. Treći je što Indira  i piše o ljubavi.

Večeras su predstavljena  Indirina autorska djela: Ja mahaluša i Bekan u klimaksu.Učinili su to zajedno Amir Misirlić, novinar i Indira. I jedno i drugo djelo predstavili su jednostavno, međusobnom pričom, kao da su  negdje „na kahvi, kavi ili kafi“ donoseći sadržaj i jednog i drugog autorskog djela neposredno, jezikom kojeg su svi mogli razmjeti i pričom koju su svi mogli shvatiti. O tome, je autorica, večeras rekla:„Ja Mahaluša je nastala iz jedne jedine potrebe da normalnim svakodnevnim jezikom jasno i glasno obradim neke teme koje su svima nama poznate, koje su realne i iz naših života, života komšija, prijatelja, rođaka. Nasala je iz potrebe da vratim bosanski jezik tamo gdje pripada, a pripada porodici svjetskih jezika, preistančan je , veoma sofisticiran, toliko je duhovit,  toliko bitan i toliko bogat u svakom smislu te riječi, u sinonimiji i u načinu na koji mi govorimo da je stvarno apsurd ma koliko ga pokušavali izbaciti iz knjiga, iz udžbenika, medija i komunikacije“.

Drugi razlog  za nastanak njezinih djela, priča dalje Indira Sorguč-Kučuk „je da se ispričaju priče, one životne i sočne jer je ovo šizofreno vrijeme koje rađa šizofrene odnose.Takvi odnosi su vrijedni da se o njima piše. Bitno je kako će se pisati. Ja sam htjela da pišem onako kako govorim, onako kakva jesam, nekonvencionalno, otvoreno, iskreno, emotivno. Htjela sam pokazati da njegujemo humor jer je sastavni dio bosanske priče, onoga što jest svaka naša kuća, nešto što mi baštinimo i što ćemo ostaviti našoj djeci, a nismo u stanju da to plasiramo, promoviramo 25 godina poslije rata.Nismo u stanju da prenesemo  naš brend, a to je humor-naša viza  za budućnost. Nismo to u stanju kroz naše medije, filmove, pogotovo kroz književnost.Ništa nismo uradili na tom planu i to je drugi razlog za nastanak mojih priča. Htjela sam da se u mojim pričama osjeti taj duh. Da se osjeti u svakoj rečenici. Nekada se i poneka kritika čini banalna ali je u osnovi svaka sa određenom porukom“.

Upravo ovakav dojam se i mogao steći tokom promocije, dok je Indira posjetice, čitajući upoznavala sa sadržajem svojih priča.

Amir Misirlić, promotor, inače  žurnalista rok kritičar koji taj posao  i ne radi jer danas kritičari nikome nisu potrebni, rekao je da  je  značajna broj posjetilaca na ovoj promociji neobično veliki, i da se osjeća kao  ljudi „koji su navikli da sviraju neke male klubove pa onda dođu na Vembli“. Skoro sve kakanjske promocije su takve, ali večeras, treba reći da je ipak magnet za dolazak bila Indira Sorguč Kučuk i njena djela. Jednostavna, pitka, poučna, onakva, kako ih  je donosio i njen uzor u pisanju, Dario Džamonja.

I „Mahaluša“ i  „Bekan u klimaksu“ zapravo su knjige koje govore o onome što nas dotiče i što razumijemo, rekao je u jednomn trenutku i  Amir Misirlić. U tome i jeste privlačnost koja je dovela posjetioce na ovui promociju.

Knjiga “Ja mahaluša” se prvi put pojavljuje 2007.godine i u više izadanja, pretočena i u pozorišnu predstavu traje do danas.  “Bekan u klimaksu”  je knjiga nastala  na isti način kao i “Ja mahaluša” Međutim tema ove knjige je drugačija. Ona obrađuje muškarce  koji ne žele prihvatiti činjenicu da više nisu u cvijetu mladosti. Kriza srednjih godina opisana na prepoznatljiv i duhovit način.

JU KSC Kakanj

Podijelite:

Posljedni članci