JU KSC Kakanj nastavlja aktivnosti uređivanja nekropola stećaka

Podijelite:

Muzej Kaknja koji djeluje pri Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar  Kakanj nastavlja aktivnosti uređivanja nekropole stećaka u selu Nažbilj, na lokalitetu zvanom Jasikovac.

Do sada je postavljena jedna natkrivena tenda sa stolom i klupama, dvije parkovske klupe, okopan je i očišćen dio stećaka, te popravljen potporni zid. Ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom ovog područja koje se pokazalo kao odgovoran i savjestan čuvar onoga što je urađeno i postavljeno nakon prve faze uređenje nekropole.

Ovo je druga nekropola na području općine Kakanj koju uređuje Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Već ranije to je učinjeno na lokalitetu Ivničko-zagradske gradine gdje su uređeni nekropola stećaka i dva vidikovca, izvršeno čišćenje prostora oko stećaka, uređena pješačka staza i prilazi, postavljene dvije platforme sa tendama, ograđen lokalitet žičanom ogradom i postavljene klupe za odmor. Obaveza Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj je da dva puta godišnje posjeti i utvrdi trenutno stanje na pomenutim lokalitetima.

Dana 30.03.2017. uposlenici JU KSC Kakanj posjetili su nekropolu stećaka u selu Nažbilj kako bi utvrdili trenutno stanje te napravili planove za dalje uređenje ove lokacije.

Dana 31.03.2017. godine uposlenici JU KSC Kakanj prema službenoj dužnosti posjetili su lokalitet Ivničko-zagradske gradine u svrhu proljetnog obilaska i utvrđivanja trenutnog stanja na pomenutom lokalitetu.

Naime, po dolasku na skretanje za Ivničko-zagradsku gradinu uočeno je da je prva info-tabla u stabilnom stanju  i bez oštećenja, putokaz u Skenderovićima koji je postavljen 2016. godine, sačuvan je i bez oštećenja.

Dolaskom na gradinu-vidikovac br 1. može se konstatovati slijedeće: putokaz postoji, prilazni put prema vidikovcu je raščišćen, zaštitna ograda je u stabilnom stanju, nije devastirana, piknik klupe za odmor i rekreaciju su bez oštećenja.

Dolaskom na gradinu-vidikovac br 2. može se konstatovati sljedeće: prilazni put lokalitetu je očišćen, zaštitna ograda koja je postavljena prošle godine u jednoj dijelu uništena i otuđena, polomljeni stubovi na zaštitnoj ogradi koja se nalazi u unutrašnjosti terena, sto i i klupa u šadrvanu su oštećeni utiskivanjem natpisa na iste.

Planovi koje Javna ustanova KSC Kakanj planira realizovati od ponedjeljka 03.04.2017. godine su farbanje stubova zaštitne ograde, farbanje klupa i stolova, pokupiti ostatke smeća u nutrašnjosti lokaliteta te čišćenje kompletnog terena.

 

JU KSC KAKANJ

 

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci