KAKANJSKI MALIŠANI POSJETILI KRALJEVU SUTJESKU U SKLOPU OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA I EUROPSKE NOĆI MUZEJA

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj dana 16.05.2016. godine organizovala je izlet za učenike osnovnih škola u Kraljevu Sutjesku uz bogat edukativni program sa naglaskom upoznavanja učenika sa našim kulturno-historijskim spomenicima.

Dolaskom u Kraljevu Sutjesku imali smo osjećaj da smo zaplovili kroz vrijeme i vratili se u prošlost. Umjesto historijskog časa u Muzeju Kaknja organizovali smo posjetu ovoj historijsko značajnoj lokaciji, gdje su učenici kroz priču o nacionalnim spomenicima imali priliku uživo vidjeti ambijent i kolorit u Kraljevoj Sutjesci a sve u cilju da se učenicima što bolje dočara i približi atmosfera i ukaže na značaj i vrijednost naše kulturne baštine.

Aktivnost koju organizuje Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke podrazumijevala je posjetu u Kraljevu Sutjesku, obilazak džamije Sultana Mehmeda El. Fatiha, realizaciju časa iz historije, obilazak samostana, čas historije  o  Franjevačkom samostanu i likovnu radionicu ispred džamije Sultana Mehmeda El-Fatiha u saradnji sa predsjednikom Udruženja građana „Duga“.

„Danas ispred Udruženja likovnih umjetnika „DUGA“ u jednom času smo odradili jedan motiv iz Kraljeve Sutjeske pokazno, crtež na papiru i platnu. Osnovne boje, tehnike, ukratko sve koliko se moglo svest u jedan čas. Veliko je interesovanje normalno kao i uvijek, i evo odabrali smo jednu manju građevinu iz razloga jer je vrlo bitna i za Kakanj i za samu historiju BiH.“ naveo je u izjavi predsjednik Udruženja građana „Duga“ Nermin Kozlo.

Zadovoljstvo nam je  da našim mladim sugrađanima možemo ponuditi ovu izuzetno značajnu aktivnost za kompletno društvo u kojem živimo. Kroz ovaj projekat mladi će razvijati ljubav prema umjetnosti, upoznavati bogatu historiju i ljepotu našeg grada, naše domovine, te na taj način zavoljeti ovu zemlju, što će u konačnici rezultirati sve manjim brojem mladih ljudi koji napuštaju ovu zemlju, odnosno sve većem broju onih koji se na pravi način bore za dobrobit ove zemlje.

“Danas smo imali priliku posjetiti najpoznatije nacionalne spomenike Kraljeve Sutjeske, dakle to je prije svega Franjevački samostan, kuća Ive Duspera i naravno džamija Sultana Mehmeda el-Fatiha. Djeca su zaista i prije ovoga imala dosta informacija i saznanja o našoj kulturno-historijskoj baštini, a ovakvim potezima sigurno smo da će to znanje i proširiti.  Svjesni smo značaja kulturno-historijskih spomenika i blizine njima i ovo je velika stvar i ideja od strane JU Kulturno-sportski centar Kakanj, kompletna organizacija je za sve pohvale”, naveo je u izjavi nastavnik historije i geografije Ekrem Gačić.

U pratnji uposlenika JU Kulturno-sportski centar Kakanj učenici iz OŠ “Ahmed Muradbegović” i njihovih nastavnika uživali su kako kažu najviše u obilascima Fatihove džamije u Kraljevoj Sutjesci i kući Ive Duspera a danas su upotpunili svoje poznavanje historije i kulturno–historijskog naslijeđa BiH.

Prema riječima nekoliko polaznika, ova je izlet bio vrlo zanimljiv i poučan, a prirodne ljepote okoline kao i nacionalnih spomenika učenici su iskoristili za fotografisanje i stvaranje trajnih uspomena.

 

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci