“KRALJEV FEST 2016.”: PLANINARSKO-HISTORIJSKI IZLET NA BOBOVAC

Podijelite:

U okviru kulturno-umjetničkog festivala “Kraljev fest 2016.” u subotu 27.08.2016. godine planiran je i izlet na Bobovac koji će biti planinarsko-historijskog karaktera.

INFORMACIJE O IZLETU

  • Datum i vrijeme polaska: subota 27.08.2016. godine  u 09:00 sati
  • Mjesto polaska: Sahat kula (ide se autobusom do Bukovice zatim sat i po pješačenja do Bobovca)
  • Oprema: Obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini (ruksak, deblje čarape, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše!   

Formirana kolona učesnika će se kretati prelijepom i laganom stazom uz rijeku Bukovicu, dužine oko 6 km, do samog centra (Trgovišta) grada Bobovca. Tu će se održati historijski čas o srednjovjekovnoj Bosni i gradu Bobovcu. Poslije tri sata druženja na Bobovcu grupa učesnika će se istom stazom i suprotnim smjerom vratiti u Kraljevu Sutjesku, čime se završava izlet.

Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Gradu se može prići iz dva smjera, i to od Kraljeve Sutjeske ili od Vareša. Sastojao se od Gornjeg grada sa četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i Donjeg grada, na stepeniku nižem oko 20 metara, poligonskog oblika oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i bunar.

Pozivamo sve zainteresovane koji imaju želju posjetiti Bobovac da se prijave na brojeve telefona: 032/771-920, 063/936-011 ili lično na info-pultu JU KSC Kakanj. 

Broj mjesta je ograničen!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci