Muzej Kaknja povodom Dana državnosti BiH organizovao promociju knjige “Stećak” autora Gorčina Dizdara

Podijelite:

Danas je u JU KSC Kakanj povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine upriličena promocija knjige “Stećak” autora Gorčina Dizdara.

Na promociji su se obratili dir. Aldin Šljivo, Muamer Spahić glavni urednik i direktor Izdavačke kuće “Vrijeme” Zenica i Gorčin Dizdar autor.

“JU KSC Kakanj je veliku pažnju posvetila bosanskom srednjovjekovlju, a posebnu pažnju nadgrobnim spomenicima stećcima. Podsjećamo vas da je JU KSC Kakanj pokrenula i projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj” kako bismo imali tačan broj nekropola odnosno da vidimo čime to raspolažemo na području općine Kakanj, koliko imamo stećaka na nekropoli, koliko je to nekropola po mjesnoj zajednici i kompletnoj općini. Bitno nam je da konstatno osvještavamo ljude oko sebe, mještane koji žive u neposrednoj blizini nekropola, koliko su oni značajni i koliko je važno da se ne remete cjeline i sami nadgrobni spomenici. Jedinstvena nam je prilika da danas na ovoj promociji istaknemo da je na području općine Kakanj evidentiran broj od ukupno 370 stećaka, a izvršen je obilazak ukupno 47 nekropola. Za vrijeme popisa stećaka od mještana smo imali priliku da slušamo razne priče, vjerovanja o ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima. Naš stručni tim prenio nam je interesantnu priču o stećcima u selu Seoce i Pavlovići, gdje postoji i vjerovanje da su stećci okamenjeni otisci kuda je prolazio Marko Kraljević na konju.

Bitno je istaknuti da Muzej Kaknja redovno organizuje radionice gdje su glavna tema upravo stećci, u Kaknju je pronađen najljepši, stećak sljemenjak – Zgošćanski stećak, konstantno uz naše projekte, radionice, okrugle stolove radimo na promjeni svjesti  stanovništva o zaštiti kulturno historijskog naslijeđa.

Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku da baš u Kaknju promovišemo knjigu Gorčina Dizdara “Stećak” te da što će ista svoje mjesto pronaći i u našoj stručnoj biblioteci i tako biti dostupna svim zainteresovanim građanima. Podsjetimo se da je 25. novembra 1943. godine održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji”, naveo je u svom obraćanju dir. Aldin Šljivo.

Autor Dizdar je kazao da se radi o djelu koji na pristupačan, ali ipak naučno argumentiran način prikazuje neke od najznačajnijih aspekata bh. kulture. Dodao je da je u knjizi predstavio osnovne činjenice o stećcima, i argumentirao nova tumačenja preuzeta iz njegove doktorske disertacije. “Stećci za mene predstavljaju najautentičniju umjetničku i kulturnu pojavu u BiH i šire i smatram da još uvijek nismo shvatili koliki je njihov značaj i koliko bismo trebali uložiti napora da se oni prije svega očuvaju, a potom i predstave svijetu”, naglasio je Dizdar.

Posebnu čar toj knjizi daju crteži ilustratora Enisa Čišića koji je kazao da se radi o 20 ilustracija na kojima je pokušao i nada se, uspio da vizualizira sve ono što je Dizdar napisao u knjizi.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci