Najavljujemo: Promocija knjige “Stećak” autora Gorčina Dizdara u petak u maloj sali JU KSC Kakanj povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH

Podijelite:

Knjiga “Stećak” autora Gorčina Dizdara o jedinstvenim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima Bosne i Hercegovine, bit će predstavljena kakanjskoj javnosti u petak 23.11.2018. godine u maloj sali JU KSC Kakanj, sa početkom u 16:00 sati, a u okviru programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na promociji pomenute knjige svi prisutni će imati priliku pogledati izložbu crteža ilustratora Enisa Čišića koji knjizi koja će biti promovisana daju posebnu draž. Radi se od dvadeset ilustracija na kojima je pomenuti autor pokušao i vizualizirati sve što je Dizdar napisao u knjizi.

Autor Gorčin Dizdar, jedan je od rijetkih mladih naučnika koji se na našim prostorima bavi izučavanjem kulturnog naslijeđa srednjovjekovne Bosne. Jedinstvena kulturna i historijska vrijednost stećaka je neupitna, no bez obzira na to bh. javnost ne pokazuje interes za zaštitu svog kulturnog naslijeđa. Dizdar se nada da će njegov prvjenac to koliko-toliko promijeniti.

“Stećak je za mene ono što nije za druge, ono što na njem i u njemu nisu drugi unijeli ni znali da vide. Jest kamen, ali jeste i riječ, jest zemlja, ali jeste i nebo, jest materija, ali jeste i duh, jest krik, ali jeste i pjesma, jest smrt, ali jeste i život, jest prošlost, ali jeste i budućnost”, riječi su Maka Dizdara kojima njegov unuk Gorčin, decenijama nakon što su napisane, objašnjava važnost stećaka.

Pozivamo sve ljubitelje bosanskog srednjovjekovlja da nam se pridruže na promociji knjige.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci