Obilježen Svjetski dan štednje

Podijelite:

JU KSC Kakanj u saradnji sa Raiffeisen bankom i ove godine obilježila je Svjetski dan štednje i na jedan originalan način ukazala na značaj štednje kod naših najmlađih sugrađana. Projekat “Obilježavanje Svjetskog dana štednje” održan je danas u prostorijama Omladinskog centra a učešće su uzeli učenici iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, OŠ “15. april”, OŠ “Rešad Kadić”, OŠ “Ahmed Muradbegović” i OŠ “Omer Mušić”.

Organizovan je takmičarski dio izbora najboljeg literarnog rada na zadatu temu „Svjetski dan štednje“. Komisija se sastojala od šest učitelja iz škola koji su po završetku čitanja učeničkih literarnih radova glasali i izabrali najbolji rad i pobjednika takmičenja.

Raiffeisen banka Kakanj obezbijedila je nagrade za sve učesnike programa, a pobjednica takmičenja dobila je otvorenu štednju knjižicu u banci sa početnim iznosom štednje u iznosu od 100 KM.

Prvu nagradu osvojila je Vasvija Ibrahimspahić, učenica IV razreda OŠ “15. april” koja je po mišljenju stručnog žirija imala najbolji rad na temu “Svjetski dan štednje”.

Drugo mjesto osvojio je Eldar Mujčinović, učenik V razreda OŠ “Ahmed Muradbegović” a treće mjesto osvojio je Ensar Đelo, učenik V razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

“JU Kulturno-sportski centar Kakanj je ove godine u saradnji sa Raiffeisen bankom i osnovnim školama naše Općine realizirao projekat obilježavanja “Svjetskog dana štednje”. Naš cilj je bio da ukažemo  na značaj saradnje JU KSC Kakanj  sa društvenom zajednicom, te da ukažemo na značaj podizanja svijesti učenika o značaju i važnosti štednje. Prošle godine smo realizirali radionicu i performans sa učenicima, a ove godine smo stavili akcenat na literarno stvaralaštvo i izražavanje učenika kroz pisanu riječ. Ponosni smo na činjenicu da se veliki broj učenika odazvao na naš poziv.  Izabrali smo i najbolji pobjednički rad,  mada smatramo da su svi učesnici  takmičarskog dijela pobjednici, obzirom da su se svi potrudili da sto bolje odgovore na traženi zadatak”, navodi u izjavi za medije koordinatorica projekta Adisa Trako.

Svjetski dan štednje slavi se 31. oktobra kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu. Tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja svijeta koji su predstavljali oko 100 milijuna štediša. Time je započeta era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

Podijelite:

Posljedni članci