POPIS STEĆAKA NA PODRUČJU OPĆINE KAKANJ: Danas vršena istraživanja na lokalitetu Bijeli Greb u selu Ričica

Podijelite:

LOKALITET BIJELI GREB U SELU RIČICA

U okviru novog projekta JU KSC Kakanj “Popis stećaka na području općine Kakanj” danas je posjećen lokalitet Bijeli Greb u selu Ričica na mjestu gdje je evidentirana nekropola stećaka.

Prema podacima Šefika Bešlagića iz 1971. godine u selu Ričica evidentirana je nekropola u zaseoku Grmača na lokalitetu Bijeli Greb , selo Ričica. Šefik Bešlagić bilježi sljedeće:
„Tu se u dvije skupine nalazi ukupno 70 stećaka, koji su po svoj prilici u obliku sanduka. Vrlo slabo su obrađeni, obrasli i utonuli. Skoro svi su postavljeni u pravcu zapad-istok. Nemaju ukrasa“
Dolaskom na lokalitet projektni tim zatekao je sljedeće stanje: Nekropola Bijeli Breg zaista je organizovana u dvije grupe ali ovaj put sa brojem od ukupno 43 stećka. Veliki broj stećaka je utonuo u zemlju prilikom klizišta i erozijom tla. Veliki broj orijetisan je u pravcu zapad-istok ali zapaženo je par stećaka koji su u smjeru sjever-jug.
Nekropolu Bijeli Brijeg okružuje živopisan krajolik sa veoma slabom naseljenošću, a prema kazivanju mještanina Huseina Sarača saznajemo da je stanovništvo Ričice uvijek iskazivalo poštovanje prema ovim „starim grobovima“.

Danas su u sklopu ovog projekta volontirali učenici iz Osnovne škole “Hamdija Kreševljaković”.

Kroz ovaj veliki projekat će se dokumentovati i evidentirati stećci odnosno nekropole na području općine Kakanj na terenu, na samim nekropolama prilikom čega bi se ustanovilo stanje i očuvanost srednjovjekovne sepulkralne baštine na ovom području. Primarni cilj ovog projekta jeste da se koristeći ranije naučno verifikovanim podacima napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka na području općine Kakanj  koji u dosta slučajeva ranije nisu bili poznati široj javnosti.

JU KSC Kakanj

 

Podijelite:

Posljedni članci