Povodom Dana Povelje Kulina bana izložba „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“ u Muzeju Kaknja

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar – odjeljenje Muzej Kaknja, u saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Dana Povelje Kulina bana organizuje izložbu pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“.

Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje jedinstvenu kolekciju matrica iz raznovrsnih oblasti, najviših organa zaknodavne i izvršne sudske vlasti, oblasnih okružnih organa, ministarstva, komiteta, savjeta, sekretarijata, narodnih odbora i uprava, iz prosvjete, nauke, kulture.

Cilj izložbe jeste da se izlože različite izvorne forme pečata, štembilja i žigova ili matrica  kojima se očituju ljepote pečatoslovlja, a svaki na svoj način svjedok je nenadmašive važnosti kroz historiju.

Nakon što je ova izložba  doživjela izniman uspjeh, čast nam je da našoj lokalnoj javnosti po prvi put predstavimo ovu jedinstvenu izložbu. Izložba je namijenjena svim  generacijama, koji imaju želju da se upoznaju sa pečatima iz različitih perioda.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak 28. augusta 2017. godine u Muzeju Kaknja sa početkom u 18:00 sati.

Pozivamo sve zainteresovane da posjete izložbu koja će biti otvorena i dostupna za javnost do 28.09.2017. godine.

Kulinova povelja nosi tačan datum svoga postanka – napisana je 29. augusta 1189. godine na pergamentu. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome (južno)slavenskom svijetu koji je pisan na papiru sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci