PREDSTAVNICE FORUMA CIVILNE MIROVNE SLUŽBE POSJETILE MUZEJ KAKNJA

Podijelite:

Predstavnice Foruma Civilne Mirovne službe Judith Brand i Sunita Dautbegović – Bošnjaković, posjetile su Muzej Kaknja kako bi pogledale upriličenu izložbu „MonuMenti – promjenjivo lice sjećanja“.

Forum Civilna Mirovna služba je njemačka nevladina organizacija, osnovana 1996. godine, koja djeluje u različitim regijama i implementira projekte rješavanja konflikata. Na Zapadnom Balkanu djeluje od 1999. godine.

Samo nastojanje pa samim tim i rješavanje konflikata na prostoru Zapadnog Balkana pretežito se temelji na konceptima gradnje identiteta pripadnosti. Identitetska slika je višedimenzionalna struktura pripadnosti pri čemu se mnoštvo različitih faktora sublimira u fazi izgradnje osjećaja pripadnosti određenom identitetu. Taj identitet se prije svega gradi na principu suprotnosti ili različitosti u odnosu na “drugog“ ili “drugačijeg“. U prijevodu to bi značilo – Što sam više različit od “drugog“ ili “drugačijeg“ to više dokazujem postojanje vlastitog identiteta. Najviše se ta priča o različitosti na prostoru bivše Jugoslavije modelira kroz naglašavanje religijske pripadnosti i lingvističkih razlika, odnosno postojanje vlastitog nacionalnog jezika. Upravo se ovdje priča svodi na suštinski problem – problem izgradnje nacionalnih identita.

Izložba fotografija Marka Krojača pod nazivom „MonuMenti – promjenjivo lice sjećanja“ prikazuje različite spomenike kulture sa prostora Zapadnog Balkana nastale u toku ratnih dejstava XX stoljeća. Uloga spomenika jeste da slavi određene događaje u prošlosti koje imaju uske veze sa izgradnjom vlastitog nacionalnog identiteta.

 

 

Podijelite:

Posljedni članci