Premijera predstave „Čudni događaji u noći muzeja“ – Dom kulture Kakanj

Podijelite:

  1. predstava Dramskog studija („Škole glume“) JU KSC Kakanj – Starija grupa

Ukratko o djelu:

Mali muzej sa izložbenim prostorom i galerijom je mjesto poprilično čudnih događaja i situacija, naravno za gledatelje predstave, ali za osobe/uposlenike muzeja nešto sasvim normalno, svakodnevno i nešto sa čime se u realnom životu svakodnevno susreću. Priča počinje sa postavkom figura za novu izložbu u muzeju, uz prepoznatljivo negodovanje fizičkih radnika i potenciranju na tome da je on uglavnom prazan i da su najčešći gosti njihove supruge kada donose sendviče. Situacija se zakomplikuje kada u muzej ulazi Novi direktor, koji će promijeniti i cijeli tok događaja u predstavi. U prvi plan dolazi surova borba uposlenika za radna mjesta i plaću, a zbog novog zakona i smanjenja finansiranja kulutrnih ustanova od strane gradske vlasti, među kojima je i muzej u predstavi. Novi direktor, se ne obazire mnogo na ove pojave, nego dosljedno radi na izvršenju zadatka  a to je, da otpusti dva radnika, te za te potrebe angažuje i Psihologa, koji će donijeti procijenu za dvije osobe koje sljeduje otkaz. No šta će Psiholog zapravo otkriti? Šta će biti sa muzejem i njegovim uposlenicima: Novi direktor muzeja, Stari direktor muzeja, Kustos, Sekretarica, Čuvar, Psiholog, Starija i Mlađa kafe kuharica?

Odgovori su svakako u predstavi, a 60 min. glumačke igre, u različitim situacijama, datim okolnostima otkriju cijelu sudbinu komada i njihovih aktera.

Premijerno izvođenje zakazano je 07.05.2018. na Velikoj sceni Doma kulture JU KSC, sa početkom 18:00 sati. Predstava „Čudni događaji u noći muzeja“ već je skrenula pažnju na sebe pretpremijernom izvođenju na 16. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu, 18.04.2018. i 3 nagrade:

  • Najbolji glumac u kategoriji pozorište: Saša Vasiljević;
  • Najbolja glumica u kategoriji pozorište: Ena Sikira i
  • Nagrada za scenografiju: Dnevnom centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Dobrinja Visoko.

U odnosu na izvođenje u Konjicu, za kakanjsku premijeru predstava će biti „bogatija“ za 2 scene unutar komada.

Da je pun pogodak bila saradnja sa Dnevnim centrom u Dobrinji, dokaz je osvojena nagrada za scenografiju. Do saradnje je došlo na prijedlog dir. JU KSC Kakanj, Aldina Šljiva, te su polzanici centra najzaslužniji za vizuealno-estetsku kompmonentu predstave, scenografske elemente, odnosno scenografiju. JU KSC Kakanj, Dramski studio i Škola glume i u budućnosti će insistirati na saradnji sa marljivom ekipom iz Dobrinje i nagrada je rezultat rada, predanosti, volje i angažmana cijelog kolektiva u Dnevnom centru.

Osim Ene i Saše u predstavi „Čudni događaji u noći muzeja“ igraju: Hana Bjelopoljak, Edna Brkić, Emin Brkić, Ines Delibašić, Elma Kubura, Amer Javoraš, te polaznice Aida Vehabović i Mejrema Selimović te polaznik Armin Šolbić.

 JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci