Projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj” nastavljen danas u selu Slapnica, Bištrani i Nažbilj

Podijelite:

Projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj” nastavljen je danas na lokalitetu Brijeg u selu Gornja Slapnica. Prem ranijim istraživanjima Slapnica je posjedovala veću nekropolu stećaka ali dolaskom na lokalitet pronađen je jedan osamljeni sljemenjak. Stećak se nalazi u zaraslom području među napuštenom naselju Brijeg. Ukrašen je motivom tordirane vrpce ali nažalost prevaljen je na jednu stranu, pa je teško interpretirati u cijelosti njegove dimenzije i ukras.

Lokalitet Kulovići u Bištranima: U selu Bištrani evidentiran je jedan stećak i to u obliku sljemnjaka sa postoljem. Stećak je bez ukrasa i nije evidentiran u dijelima Šefika Bešlagića.
Lokalitet Jasikova u Nažbilju: Na lokalitetu u literaturi poznatom kao Jasikova u selu Nažbilj nalazila se nekropola od ukupno 58 stećaka. Obilaskom ove nekropole i evidnetiranjem današnjeg stanja evidnetirano je 40 stećaka. Lokalitet je smješten u samom užem jezgru sela Nažbilj u čijoj se blizini nalaze privatne kuće, džamija i osnovna škola.

Vjerovatno je da je veći dio stećaka utonuo u zemlju što se donekle i primjećuje na osnovu površinskih tragova kamenja koje asocira na stećak. Na osnovu ranijeg popisa ali i kazivanja mještana jedan stećak u obliku sljemenjaka bio je ukrašen motivom polumjeseca ali taj dio stećka je odbijen.
U blizini ove nekropole nalazi se prahistorijski tumul koji je do sada samo ubiciran ali neistražen.
Za samu nekropolu postoji nekoliko narodnih vjerovanja od kojih izdvajamo priču gospođe Fate koja prepričava da je njena svekrva uzela jedan stećak u obliku ploče i postavila ga kao prag na novoizgrađenu kuću. Zbog loših događaja u porodici stećak je vraćen na svoje prvobitno mjesto.


Podsjećamo da su uposlenici JU kulturno-sportski centar Kakanj-Muzej Kaknja od 2014. godine intenzivno radili na čišćenju, zaštiti i sanaciji nekropole Jasikova.

Sutra 28.10.2017. godine planiran je Ratanj iznad Kraljeve Sutjeske kao i posjeta muzeju u samostanu. Pozivamo mještane da se i sutra uključe u ovaj veliki projekat kako bi ustupili imformacije kojima raspolažu.

 

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci