Radimo predstavu za djecu, ali mislimo za roditelje, kaže Darko Kovačovski, bugarski reditelj čija će lutkarska predstava biti odigrana danas u Domu kulture u 19:00 sati

Podijelite:

Darko Kovačovski svestrani je umjetnik u oblasti lutkarstva: reditelj, dramatičar, kreator i tehnolog lutaka, pedagog.

Rođen je 1978. godine u Tetovu (Makedonija). Studij pozorišne režije završio je 2003. na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju, a četiri godine kasnije i studij lutkarske režije na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film „Krsto Sarafov“ u Sofiji (Bugarska), gdje je i magistrirao lutkarstvo 2016. godine. Često je angažiran kao predavač i voditelj kreativnih radionica na kojima je svoja znanja, vještine i iskustva iz oblasti lutkarstva prenosio na mlađe naraštaje. Živi i radi u Sofiji. Radi zajedno sa suprugom Nadjom Vasilevom koja je scenografkinja. Imaju atelje u kojem izrađuju lutke za svoje predstave. Predstave su mu prikazivane i nagrađivane na značajnim teatarskim festivalima u regiji. Režirao je u Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

U Domu kulture će se u srijedu 15.11.2017. godine na velikoj sceni Doma kulture odigrati lutkarska predstava i spektakl pod nazivom “Prodani smijeh”, sa početkom u 19:00 sati.

Ovo je priča o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodatog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

Za koju dobnu kategoriju djece je predstava “Prodani smijeh” namijenjena?

– To je isto jedna nepoznata zemlja. Mi svi radimo predstave koje nisu sa opredijeljenom adresom. Ovu predstavu radimo za djecu od četiri godine i više. U principu, predstave se rade, a možda je to bogohuljenje što ću reći, za odrasle. Nijedna predstava nije rađena za djecu, već za njihove roditelje koji će trebati dovesti djecu u pozorište. Nijedno dijete od četiri godine nema tu svijest da kaže hoću da idem u pozorište.

Tekst:
DARKO KOVAČOVSKI
NADJA VASILEVA

Režija:
DARKO KOVAČOVSKI

Igraju:
ANĐELA ILIĆ
ZLATAN ŠKOLJIĆ
SABINA KULENOVIĆ
SINIŠA VIDOVIĆ
ERMINA NIŠIĆ – KUREVIJA

Cijene:

KARTA – 4 KM

2 KARTE (DIJETE I RODITELJ) – 5 KM

ORGANIZOVANA POSJETA (DESET OSOBA I VIŠE) 3KM/ULAZNICA

JU KSC KAKANJ/Oslobođenje

Podijelite:

Posljedni članci