Spektakularni vatromet, svečani defile, smotra folklora, izvorni sevdah…: Otvorena Kulturno-sportska manifestacija “Kakanjski dani”

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ponedjeljak, 31.august 2017.godine: Spektakularnim vatrometom, svečanim defileom, smotrom folklora i nastupom “Serbez benda” koji izvodi izvorni sevdah otvorena je Kulturno-sportska manifestacije “Kakanjski dani 2017”. Manifestaciju je zvanično otvorenom proglasio načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra koji je u svom obraćanju akcentirao opredjeljenje da manifestacije bude što više kakanjska u smislu angažiranja domaćih resursa, te da bude u funkciji promocije ugleda Kaknja.

“Ova manifestacije je centralni ljetni događaj u našem gradu kojim želimo ljeto učiniti lijepim, zanimljivim i nesvakidašnjim. U skladu sa činjenicom da se Kakanj sve više prepoznaje i vrednuje kao sredina u kojoj se njeguju prave vrijednosti, i ovogodišnja manifestacija „Kakanjski dani“ će biti organizirana sa neophodnom dozom ukusa i dostojanstva čime se stavlja u funkciju zaštite, razvoja i promocije ugleda našeg grada u okruženju i šire. Uvažavajući činjenicu da je naš Kakanj proteklih godina značajno napredovao u smislu afirmacije i razvoja vlastite muzičke, kulturne, sportske i svake druge produkcije i da je iznjedrio jako puno talentiranih i uspješnih muzičara, kulturnih radnika i sportista, i ove godine će u gotovo svim segmentima manifestacije, gdje god je to moguće, biti angažirani domaći kakanjski resursi. Istovremeno će biti pokazana i naša dobro poznata otvorenost i gostoprimstvo pozivanjem i angažiranjem izvođača, sportista, umjetnika i gostiju iz drugih gradova čime šaljemo poruku da smo otvoreni grad koji pruža ruku prijateljstva i saradnje, te da cijenimo činjenicu da i naši sugrađani iz svih sfera društvenog života gostuju u drugim gradovima gdje ih ljudi dočekuju na lijep i gostoljubiv način. Najljepši ukras ove manifestacije ste vi – posjetioci. Stoga vam želim da na Kulturno-sportskoj manifestaciji „Kakanjski dani 2017“ osjetite lijepe i nezaboravne trenutke i da ponesete najljepše utiske. Uz naglašavanje činjenice da su programski sadržaji pripremljeni tako da budu interesantni i privlačni za sve uzraste i generacije, a posebno za mališane, proglašam ovu manifestaciju otvorenom”, rekao je načelnik Mandra.

Na smotri folklora nastupili su: KUD “Fadil Dogdibegović – Dikan” Kakanj, KUDM “Bosiljak” Derventa, KUD “Željezara” Zenica, KUD “Blagaj” Blagaj-Mostar i Ansambl narodnih igara “Kakanj” Kakanj.

Svečani defile kroz gradsku jezgru Kaknja koji je prethodio smotri folklora predvodio je načelnik Nermin Mandra, a učesnici defilea koji su koračali uz svečane taktove Rudarske glazbe su bili članovi KUD-ova, privrednici, vijećnici, djeca iz vrtića, kakanjski sportisti…

Svečano ozračje upotpunio je vatromet sa solitera 3.

Nakon smotre folklora, večernje sate prvog dana Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” ukrasio je “Serbez bend” koji je kakanjskoj publici darovao svoje izvedbe izvornog sevdaha. Bio je to istinski ugođaj i večer za dugo sjećanje za sve prave sevdalije.

Članovi Serbez benda su profesor Suad Pašić – Paja, klarinet i saksofon, harmonikaš Hajrudin Hadžimehmedagić – Pogorelić (jedini ljevoruki harmonikaš na prostorima Balkana), gitarista Damirko Huskić, osnivač najpopularnijeg benda „Autostop“ i basista Jadranko Huskić – Reksi, takođe član popularne grupe „Autostop“. Na sceni im se pridružila i violinistica Lejla Piljević iz Sarajeva, članica Sarajevske filharmonije i osnivač orkestra „No Ordinary Balkan Sound“.

„Serbez bend“ izvodi sevdalinke u originalnim aranžmanima, pisanim za orkestarsko izvođenje u svom najjednostavnijem obliku, kako se nekada sviralo i pjevalo, odnosno kako su te pjesme donosili velikani sevdaha, Safet Isović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Nada Mamula, Zekerijah Đezić, Himzo Polovina i mnogi drugi. U repertoaru „Serbez benda“ nađu se i evergeeni, instrumentale, zabavna muzika, starogradske pjesme i narodna muzika.

Prije zvaničnog otvaranja Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” otvoren je programski sadržaj pod nazivom Dani poljoprivrede, poduzetništva i ekologije. U okviru ovog sadržaja koji će trajati svih 6 “Kakanjskih dana”, plodove svog vrijednog rada predstavili su brojni domaći poljoprivredni proizvođači, udruženja, poduzetnici, te obrtnici, a u danima koji slijede bit će predstavljen i po jedan proizvod koji promovira modernu energiju (električno biciklo, električno auto, solarni paneli..).

OPĆINA KAKANJ

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci