U Muzeju Kaknja otvorena izložba „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“

Podijelite:

Danas je u Muzeju Kaknja svečano otvorena izložba pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“ u organizaciji Muzeja Kaknja u saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Dana Povelje Kulina bana.

Talentovani polaznici Dramskog studija i Škole glume Ines Delibašić i Amer Javoraš su za prisutne posjetioce pripremili poseban scenski performans, tačnije čitanje povelje na bosanskom i starobosanskom jeziku. Odličan performans upotpunila je i ambijentalna muzika tako da su svi prisutni bili oduševljeni nastupom.

U ime Arhiva BiH danas je sa nama bio i zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine Hadžija Hadžiabdić kojem je nakon obraćanja dodijeljena zahvalnica.

“U obilježavanju značajnih događaja u BiH priključuje se i Muzej Kaknja koji je povodom Dana Povelje Kulina bana organizovao izložbu iz Arhiva BiH. Arhiv BiH je državna institucija i u svojim depoima čuva preko 500 arhivskih zbirki i fondova. Jedna od tih zbirki je zbirka pečata i matrica koju smo ovdje izložili. Izložbu su napravili arhivisti iz Arhiva BiH i drago nam što smo imali priliku da predstavimo ovu izložbu i u Muzeju Kaknja.

Uputio bih apel općinskim vlastima i sekretaru za društvene djelatnosti da putem dopisa obavijesti osnovne škole kako bi se ova izložba pogledala, da im kustosi objasne sve u vezi izložbe. Najavio bih i dolazak nekog iz Arhiva BiH s ciljem održavanja časa historije na temu koja bude najzanimljivija”, poručio je zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine Hadžija Hadžiabdić.

Cilj izložbe jeste da se izlože različite izvorne forme pečata i žigova ili matrica kojima se očituju ljepote pečatoslovlja jer je svaki pečat i žig na svoj način svjedok nenadmašive važnosti kroz historiju.

U ime JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja prisutnima se obratila Amina Kovač muzejski pedagog koja je govorila o saradnji Muzeja Kaknja sa Arhivom Bosne i Hercegovine.

“Uposlenici Muzeja Kaknja se trude da svake godine na prigodan način obilježe godišnjicu od nastanka Povelje Kulina bana, kroz organizovanje radionica, muzičko-scenskih performansa i sličnih aktivnosti. Ove godine zahvaljujući nesebičnoj pomoći Arhiva Bosne i Hercegovine organizovali smo izložbu “Iz zbirke pečata i matrica Arhiva BiH”. Posebno nam je drago što smo uspostavili dobru koordinaciju sa školama, te se nastavnicima pruža prilika da svoje aktivnosti realizuju izvan učionica.

Koristim ovu priliku da se u ime JU KSC Kakanj zahvalim uposlenicima Arhiva BiH na čelu sa direktorom Sašom Klepićem” izjavila je Amina Kovač muzejski pedagog.

Nakon što je ova izložba  doživjela izniman uspjeh, čast nam je što imamo priliku da našoj lokalnoj javnosti po prvi put predstavimo ovu  izložbu koja je namijenjena svim generacijama, koje imaju želju da se upoznaju sa pečatima iz različitih perioda.

Pozivamo sve zainteresovane građane pogledaju ovu jedinstvenu izložbu koja će biti dostupna za javnost do 29. septembra tekuće godine. Također pozivamo različite kolektive da nam se najave i organizovano u grupi posjete Muzej Kaknja i pomenutu izložbu.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci