U sklopu projekta “Mjesec ratnih godina” najavljujemo radionice “Izrada ratnih krpenih lutki” i “Izrada pištolja, mačeva i strijela”

Podijelite:

Obavještavamo građane da će se u sklopu projekta pod nazivom “Mjesec ratnih godina” u Muzeju Kaknja održati dvije radionice “Izrada ratnih krpenih lutki” i “Izrada pištolja, mačeva i strijela”. Radionice će biti održane u ponedjeljak 05.03.2018. godine sa početkom u 10:00 sati.

Cilj prve radionice je da djevojčice same osmisle kroj i skroje željenu lutku, nauče da je prave od čarapa i dugmadi kako se to u ratnim vremenima igralo i zabavljalo. Cilj druge radionice je da dječaci same osmisle šta žele praviti, od kojeg materijala i kojeg oblika, baš onako kako su se njihovi vršnjaci u ratnim danima igrali.

Kroz radionice i aktivnosti mi ćemo akcenat staviti na projekat Mjesec ratnih godina i stalnu muzejsku postavku “Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995”. Djeca će proći kroz postavku,  pogledati orginalne dokumente, eksponate  koji svjedoče o svoj surovosti rata na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Učenici će se kroz eksponate upoznaju se sa veoma teškim ratnim trenucima, izuzetnom kreativnošću građana, koji su u uslovima nedostatka hrane, struje pod stalnom opašnošću po život, uspjeli opstati i odbraniti svoj grad ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

Učimo igru u ratnim okolnostima, kada djeca nisu imala igračke, pa su na sve moguće načine sebe zabavljali i sami ih pravili kako bi odvratili pažnju od svakodnevnice i time sebi uljepšali teške ratne dane.

Učešće na radionicama će uzeti učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković”.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci