Uposlenici JU KSC Kakanj, Amra Veispahić i Mirza Bajramović, danas u Umjetničkoj galeriji BiH prisustvovali konferenciji pod nazivom “Kreativna BiH za kreativnu EU”

Podijelite:

Program konferencije sadržavao je tri panela, koji su direktno vezani i za JU KSC Kakanj i njeno djelovanje, a to su:

  • Kreativnost u savremenoj bosanskohercegovačkoj muzejskoj praksi: izazov Evropa;
  • Evropske tendencije u savremenoj bh. književnosti i pozorištu kao preduslovi pozitivne i aktivne društvene promjene i
  • Bh. film, evropska perspektiva: scenarij razvoja.

Panelisti iz struke zajedno sa prisutnima, razmijenili su pozitivna i negativna iskustva u poslovanju i djelovanju u ovim oblicima kulture. Vrijedno je istaknuti da se razgovaralo o realizaciji novih ideja i projekata, a koji prate evropske standarde i vrijednosti, te svakako o finansiranju i unapređenju kako lokalnih, tako i kantonalnih, entitetskih i državnih institucija kulturnih ustanova i njenih programa.

Također se razgovaralo i o finansiranju kulturnih projekata kroz projektne aktivnosti od strane potencijalnih donatora i EU, sa osvrtom na uslove prilikom izrade aplikacija.

Sa osvrtom na pomenutu konferenciju JU KSC Kakanj u srijedu 23.10. sa početkom od 13:00 h u Maloj sali organizuje “Okrugli sto o kulturi u zajednici”, a u sklopu projekta AGON. Na okrugli stol su pozvane organizacije, nezavisni ljudi – umjetnici, finansijeri, te uposlenici opštinskih službi zaduženi za kulturu i njeno finansiranje, a kako bi se kreirale aktivnosti i razgovaralo o načinu finansiranja kulturnih sadržaja.

Podijelite:

Posljedni članci