UZ MUZIČKO-SCENSKI PERFORMANS U MUZEJU KAKNJA UPRILIČENO OTVARANJE IZLOŽBE “ANTIČKI TEATAR”

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja upriličeno je otvaranje izložbe pod nazivom „Antički teatar“ u Muzeju Kaknja, koju je pratio i muzičko-scenski performans.

Cilj ovog programa je prikazivanje osnova antičkog teatra kroz plakate i izvođenje scena iz antičkog teatra. Sudionicima ovog programa  se na jedan veoma originalan način dočarao život iz antičkog perioda. Drugi dio ovog zaista izazovnog performansa bazirao se na antičkoj mitologiji, tačnije napravili smo  prikaz proroka koji su igrali važnu ulogu u životu mnogih vojskovođa, kraljeva pa i običnih stanovnika ovog perioda.

Kroz ovu aktivnost uspjeli smo spojiti rad Dramskog studija, Muzičke škole i Muzeja Kaknja što je u konačnici rezultiralo pozitivnim ishodom uz veliko oduševljenje svih sudionika ovog programa, kako je naveo direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo. U svom uvodnom obraćanju direktor Ustanove je izjavio kako se kompletan program koji podrazumijeva antički teatar i radionice na temu arheologija trebao odvijati na starom gradu Bobovcu, prijestolnici bosanskih kraljeva, međutim zbog kišnih dana u protkelom periodu ipak su se odlučili za sigurniju varijantu i prostorije Muzeja Kaknja.

Idejni tvorci programa, koji će trajati naredna dva dana su dva mlada arheologa iz Sarajeva kojima je pripala čast da svoje zamisli prezentuju pred kakanjskom publikom.

„Izložba antički teatar“ je zamišljena kao paralela između antičkog i savremenog teatra koja sadrži  prikaze antičkog teatra i njegov odraz na književnost i teatrologiju današnjice. Na izložbi su predstavljena najznačajnija antička djela koja su i danas sastavni dio osnovnoškolskog i srednješkolskog obrazovanja. Kako je izložba postavljena u Muzeju Kaknja sadrži i arheolološke eksponate sa lokaliteta područja općine Kaknja koji sežu od prahistorije do antike. Na izložbi je prikazano i nekoliko replika od kojih je naznačajnija replika glinene pločice sa linearnim B pismom“, navodi u izjavi  Tijana Križanović magistrica arheologije.

Otvorenje je bilo spoj glumačkog i muzičkog performansa kojeg su izveli magistar glume Mirza Bajramović i Vildana Delibašić učenica II razreda Osnovne muzičke škole.

Mirza Bajramović je oduševljen reakcijom publike koja je bila prisutna na samom otvorenju izložbe, a posebno ga je dojmilo to da su prisutni učenici pozorno slušali i bukvalno disali uz njegove riječi koje je izgovarao u pozorišnom performansu.

Idejni tvorci projekta izrazili su veliku čast i zadovoljstvo zbog učešća u programu obilježavanja Međunardnog dana muzeja i Europske noći muzeja u Kaknju, te pozvale građane da posjete izložbu „Antički teatar“ i ostave svoj trag na izloženu hartiju.

Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana u Muzeju Kaknja.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci