VELIKA ZAINTERESOVANOST GRAĐANA ZA KREATIVNE KURSEVE

Podijelite:

Kreativni kursevi su namijenjeni svim uzrastima, kako mladima tako i starijoj populaciji. Uz čaroban svijet boja možete se opustiti i uživati stvarajući razne kreacije kao što su oslikavanje i ukrašavanje predmeta od drveta, izrada nakita, slikanje na foliji, pirografija i umjetnički vez.

Šta je to decoupage? Decoupage (dekupaž)  je jedna popularna tehnika ukrašavanja sa dugom tradicijom. Ova tehnika se ogleda u upotrebi ukrasnih predmeta, upotrebom salveta, decoupage papira, akrilnih boja, tehnikom raspucavanja površine, pozlaćivanja i lakiranja. Razvila se u 18.vijeku u Velikoj Britaniji i od tada se proširila po cijelom svijetu, omogućavajući na taj način ljudima da izraze svoju kreativnost i maštovite ideje.

Neke od decoupage tehnika su:

– Decoupage na tekstilu

– Decoupage na staklu

– Shabby chic – step by step

– Tehnika shabby chic

Pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta ili drugih materijala (koža) i svodi se na sagorijevanje podloge kontrolisanom primjenom zagrijanih predmeta kao što su termokauter, lemilica ili posebno konstruisan uređaj koji se zove pirograf.

Pirografija znači “pisanje vatrom” i tradicionalni je oblik umjetnosti koji se služi zagrijanim vrhom ili žicom kojima se pali podloga od prirodnih materijala, kao što je drvo ili koža. Na ovaj način se dobija veliki opseg prirodnih tonova i sjenki – mogu se dobiti slike u sepia tonovima, ili jako tamni dramatični efekti.

Slikanje na foliji je jedan zanimljiv način da istražujete kako se ponašaju razni materijali. Možete se upustiti u bojenje predivnih motiva koji mogu izgledati savršeno na ovoj svetlucavoj površini.

Stres je najbolje ukloniti ako radite ono što vas čini sretnima. Zašto ne bi radili nešto od čega ćete ujedno imati i koristi? Nešto poput izrade nakita? Kada se jednom nauči, izrada nakita može biti zabavan hobi gdje ćete naučiti kako napraviti unikatne ogrlice i narukvice, a koje ćete moći ponosno nositi uz skoro svaku odjevnu kombinaciju.

Iskoristite svoje vrijeme na najbolji način, ispoljite svoju kreativnost i napravite nešto po sopstvenoj zamisli.

JU kulturno-sportski centar Kakanj poziva sve zainteresovane osobe da se uključe u ciklus kretivnih kurseva koje vodi Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti „ARS POPULI“ iz Hadžića.

Velika je zainteresiranost mlađih, ali i starijih ljudi koji žele da nauče nešto novo i da se druže. Prijavite se i vi na kontakt broj telefona 032/771-920 ili putem e-maila juksckakanj@ksckakanj.ba.

Na kraju ćemo organizovati izložbu vaših radova u Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti. Budite dio našeg kreativnog tima. 

Pretvorite svoju maštu u stvarnost!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci