Za tri dana 1.280 posjeta na izložbi “Upoznaj Poslanika s.a.w.s” u Kaknju

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja i Medžlis Islamske zajednice Kakanj organizovali su muzejsku izložbu pod nazivom „Upoznaj Poslanika, s.a.v.s.“, autora doc. dr. Esmira M. Halilovića.

Nakon što su slične postavke doživjele veliki uspjeh u Medini, Mekki i Bahreinu, a u Bosni i Hercegovini u gradovima: Sarajevo, Zenica i Bihać, muzejsku izložbu je pogledalo više od 23.000 posjetilaca.

Izložba je u Kaknju bila otvorena za javnost tri dana te je tom prilikom zabilježeno ukupno 1.280 posjeta. Na svečanom otvorenju izložbe “Upoznaj Poslanika s.a.w.s” bilo je prisutno oko 80 posjetilaca koji su mogli uz prisustvo i uz pratnju stručnih vodiča vidjeti repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima.

Sve to ali i panoe dvije velike bitke – Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku, kao i originalne panoe životopisa Poslanika a.s vidjeli su učenici iz skoro svih osnovnih i srednjih škola sa područja općine Kakanj. Ukupno 800 učenika je vidjelo ovu jedinstvenu izložbu također uz pratnju stručnih vodića.

Zabilježili smo i 400 pojedinačnih posjeta, građana koji su samostalno prošli kroz izložbu.

Ovo još jednom svjedoči opravdanost aktivnosti formiranja muzeja u Kaknju ali i Gradske galerije likovnih umjetnosti tako da i Kakanj sad redovno može ugostiti i smjestiti ovako velike i značajne izložbe.

Zahvaljujemo se svim osnovnim i srednjim škola koje su u svoj program uvele i posjetu ovoj izložbi, svim pojednicima koji su izdvojili vrijeme posjetivši izložbu te mualimama i omladini ispred Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Podsjećamo da je izložba “Upoznaj Poslanika s.a.w.s” bila otvorena za javnost tri dana i to od 14.09. do 16.09.2016. godine i da je za taj period uspjela ugostiti ukupno 1.280 posjetilaca.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci