Zahvaljujemo se mještanima mjesne zajednice Nažbilj – Nekropola stećaka vraćena je u prvobitno stanje

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Obzirom da je tokom redovnog obilaska Nekropole stećaka u Nažbilju (22.05.2018.god.) uočen i evidentiran nemaran odnos mještana prema nekropoli, realiziran je ponovni obilazak u srijedu 05.07.2018. godine od strane JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja.

Ponovnim obilaskom zabilježeno je da su s prostora koji pripada nekropoli uklonjene  vreće cementa, frakcije i automobil te da je prostor doveden u prvobitno stanje.

Primjetna je potreba za  farbanjem  drvene ograde i šadrvana kao i košenje trave s  prostora nekropole. Ovom prilikom pohvalili bismo mještane Nažbilja na brzoj reakciji i vraćanjem nekropole u prvobitno stanje. Podsjetimo da je prilikom posljednjeg obilaska nekropole uočen nesavjestan odnos mještana ili drugih lica prema prostoru koji pripada nekropoli. Zabilježeno je odlaganje vreća cementa, frakcije i parkiranje automobila marke Golf, bez registarskih oznaka na prostoru koji je ograđen i koji pripada nekropoli stećaka. Naš apel svima da više čuvamo i očuvamo naše kulturno i historijsko blago urodio je plodom.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci

Poziv na konferenciju za medije povodom predstavljanja programa KD2019

Saznajte više

Community radio „Radio OTVORENA MREŽA“ medijski pokrovitelj manifestacije “Kakanjski dani 2019”

Saznajte više

Televizija Federacije Bosne i Hercegovine ove godine će biti medijski pokrovitelj kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani”

Saznajte više