ZNAČAJ UČENJA STRANIH JEZIKA U NAJRANIJOJ DOBI

Podijelite:

Slušajući strani jezik, gledanjem crtića, slušanjem pjesmica na engleskom jeziku ili čitanjem priča, mala djeca usvajaju tačan, izvoran naglasak što je vrlo važno jer praksa pokazuje da je to kod odraslih početnika jedna od najvećih teškoća.

Učenjem stranog jezika u najranijoj dobi kod djece se stvaraju temelji strukture stranog jezika. Mala djeca upijaju poput spužvica i pamte brzo i lako. Treba naglasiti da djeca usvajaju vokabular i gramatiku na prirodan način, kao kod maternjeg jezika. Igra, pjesma, gluma, razgovor, samo su neka od sredstava učenja, a upravo takve aktivnosti prirodne su, tj. primjerene dječjoj dobi.
Djeca učenjem usvajaju bolje vještine čitanja i slušanja. Obje vještine pomažu u razvoju komunikacijskih sposobnosti, a utiču i na općenito razumijevanje tekstova i razvijaju senzibilitet za pojedinosti maternjeg jezika.
Također, ovakav način učenja dobar je za razvoj koncentracije jer su djeca u potpunosti orijentisana na nove zvukove i konstrukcije.
Razvoj samopouzdanja je u ovom kontekstu također jako važan. Razvija se samopouzdanje u smislu osnova stranog jezika i naglaska što će doći do izražaja kod kasnijeg učenja, a ne treba zaboraviti i općenito samopouzdanje jer dijete razvija način razmišljanja, što će mu dati povjerenje u vlastito znanje i omogućiti mu da lakše izrazi svoje mišljenje.
Posljednje, ali ne i manje važno je stvaranje temelja za višejezičnost i višekulturalnost. Osim jezika, djeca neminovno uče i o drugim narodima i kulturama te tako obogaćuju znanje i razvijaju toleranciju. Ovaj je segment danas važniji nego ikad i djecu bi s njime trebalo što ranije upoznati.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci