Dramski studio JU KSC Kakanj priprema novu pozorišnu predstavu pod imenom “Životinjska farma”

Podijelite:

Dramski studio JU KSC Kakanj priprema novu pozorišnu predstavu

Starija grupa polaznika “Škole glume” Dramskog studija JU KSC Kakanj ulazi u posljednju fazu procesa nove pozorišne predstave Georgea Orwella pod imenom “Životinjska farma”. Riječ je o izuzetno aktuelnoj tematici kako za bosanskohercegovačko društvo, tako i za cijeli svijet danas.

U vremenu razvoja tehnologije i virtualnog svijeta, koji definitivno kroji slike i situacije društvenih, političkih, ekononskih i svih ostalih segmenta života društva u globalu, 13 mladih glumaca će upravo kroz tu prizmu ispričati priču o problemima koje sa sobom nosi 21. stoljeće.

Kultno Orwellovo djelo “Životinjska farma” je poslužio kao idejno rješenje i tekstualni predložak koji će najbolje odgovoriti na situaciju kontrole manipulacije i dominacije kako pojedinca, tako i cijelog jednog društva u današnjem sistemu, a u postavci Dramskog studija, glavni element manipulacije je tehnologija, odnosno društvene mreže koje su nažalost postali naši životi.

U predstavi glume: Maja Ćosović, Armin Šolbić, Elma Kubura, Hana Bjelopoljak, Aida Vehabović, Emin Brkić, Saša Vasiljević, Amer Javoraš, Ena Sikira, Hana Kulović, Ines Delibašić, Mejrema Selimović i Matea Komšo. Režiju potpisuje Mirza Bajramović u zajedničkoj saradnji sa cijelim glumačkim kolektivom, a producent predstave je Mirza Mušija.

Svoju premijeru ova predstava će imati na festivalu “Dramskog stvaralaštva” koji će se održati u Vlasenici od 14. do 17. novembra, a kakanjsku premijeru po povratku sa festivala u sklopu manifestacije “Noć teatra”.

Predstava je nastala kao jedna od aktivnosti projekta “Omladinski pozorišni kamp i festival AGON”, na radionicama u sklopu projekta kada su identifikovani problemi koji su prisutni oko nas, a tehnologija i virtualni svijet to definitivno jesu, a kakanjski glumci će kroz ovu predstavu na to i skrenuti pažnju.

Podijelite:

Posljedni članci