Danas nastavak projekta “Popis stećaka na području općine Kakanj” – Obilazak lokaliteta Obre, Hrasno i Haljinići

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Obavještavamo građane da se danas 26.10.2017. godine nastavlja novi projekat JU KSC Kakanj pod nazivom “Popis stećaka na području općine Kakanj”. Plan je da se posjeti lokalitet Hrasno, Obre i Haljinići.
U selu Haljinići očekuje se nekropola sa četrnaest stećaka a u blizini te nekropole je i rimsko naselje i srednjovjekovna crkva. Taj lokalitet se naziva CRKVENJAK. U planu su još Čatići, Obre i Hrasno.  Na lokalitetu Obre nalazi se osamljeni stećak u obliku sljemenjaka. Na lokalitetu Hrasno postoje dva stećka u obliku sljemenjaka.
Napominjemo da će popis stećaka na jugoistočnom dijelu općine Kakanj biti završen u toku ove sedmice.
Ovom prilikom molimo mještane naselja: Bukovlje, Bijelo Polje, Bištrani, Brećani i Gora da ukoliko posjeduju informacije o postojanju nekropole sa srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima – stećcima da nam ustupe svoje informacije pozivom na broj telefona 032/771-920 ili putem e-maila juksckakanj@ksckakanj.ba!
Stećci kao i cijele nekropole u narodu su poznate još pod nazivom: “grčko groblje”, “mramori”, “svatovsko groblje”, “bogumilsko groblje”, “kaursko groblje”,”bilig”, “kam”, “mašeti”, “zlamen”, “divovsko kamenje, “kuća”..
Primarni cilj ovog projekta jeste da se koristeći ranije naučno verifikovanim podacima napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka na području općine Kakanj  koji u dosta slučajeva ranije nisu bili poznati široj javnosti.
JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci