Danas nastavljen popis stećaka u selu Pavlovići – Dan obilježen velikim medijskim interesovanjem

Podijelite:

Danas je stručni tim projekta “Popis stećaka na području općine Kakanj” vršio istraživanja u selu Pavlovići kod sela Veliki Trnovci.

Nekropola stećaka u selu Pavlovići kod Velikih Trnovaca prema novom popisu stećaka broji ukupno 21 stećak. Nekropola se nalazi na privatnim parcelama gotovo na kraju samog sela. Veći broj stećaka isklesan je u obliku sljemenjaka sa postoljem, jako fine obrade ali bez ukrasa i natpisa.
Nekropola nije zabilježena u djelima Šefika Bešlagića. Prema kazivanju mještanke Lucije njena porodica je uvijek održavala ovu nekropolu tako što su čistili i krečili stećke.

Pored toga gospođa Lucija tvrdi da ni jedan stećak nije uništen ili utonuo od 50-ih godina kako se ona sjeća.

Interesovanje za ovaj projekat pokazali su mnogi mediji, pa smo tako pozvani u emisiju Uzbuđenje na Face TV kako bi govorili o ovoj temi, a danas nam se na terenu pridružila lokalna televizija NTV IC Kakanj koja je snimila prilog. Pridružila nam se i ekipa informativnog portala Kaportal.ba. Ovom prilikom iskazujemo veliku zahvalnost na medijskom interesovanju svima koji su dosad podržali ovaj projekat.

Također, zahvaljujemo se učenicima koji volontiraju u sklopu projekta “Popis stećaka na području općine Kakanj” koji kroz svoj angažman imaju priliku da steknu nova iskustva i obogaćuju svoje znanje. Hvala i mještanima koji su dosad svoje priče podijelili sa nama te na taj način pomogli da dođemo do novih informacija.

Danas 11.11.2017. godine volontirali su učenici iz Osnovne škole “15. april” u pratnji nastavnika historije Ekrema Gačića.

Projekat se nastavlja sljedeće sedmice o čemu ćemo javnost blagovremeno izvjestiti.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci