Danas se nastavlja projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj” – Istraživanja u selu Ratanj

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Obavještavamo građane da se danas nastavlja projekat “Popis stećaka na području općine Kakanj”. Projektni tim odlazi danas 02.11.2017. godine odlazi u selo Ratanj koje se nalazi iznad Kraljeve Sutjeske kako bi popisali stećke koji se nalaze na pomenutom lokalitetu.
Na nekropoli se očekuje 21 stećak, a projektnom timu će se pridružiti i tri volontera.
Ovom prilikom molimo mještane sela Ratanj da ukoliko posjeduju informacije o postojanju nekropole sa srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima – stećcima da nam ustupe svoje informacije pozivom na broj telefona 032/771-920 ili putem e-maila juksckakanj@ksckakanj.ba!
Stećci kao i cijele nekropole u narodu su poznate još pod nazivom: “grčko groblje”, “mramori”, “svatovsko groblje”, “bogumilsko groblje”, “kaursko groblje”,”bilig”, “kam”, “mašeti”, “zlamen”, “divovsko kamenje, “kuća”..
Primarni cilj ovog projekta jeste da se koristeći ranije naučno verifikovanim podacima napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka na području općine Kakanj  koji u dosta slučajeva ranije nisu bili poznati široj javnosti.
JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci