DESILO SE NA DANAŠNJI DAN: GODIŠNJICA SMRTI JOSIPA BROZA TITA

Podijelite:

Danas se navršava 36 godina od smrti Josipa Broza Tita.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije preminuo je 4. maja 1980. godine u Ljubljani u 15:05 sati. Sve aktivnosti, utakmice, emisije, dnevnici, radovi prekinuti su u tom momentu kada je stigla obavijest. U trenutku kada je stigla obavijest o smrti Josipa Broza sve aktivnosti, utakmice, emisije, dnevnici, radovi, prekinuti su. Dan poslije, specijalnim vozom iz Ljubljane u Beograd prebačen je kovčeg s Titovim tijelom. Prije toga kružio je zemljama bivše Jugoslavije.

Više od 200 stranih delegacija stiglo je 7. maja kako bi se poklonilo kovčegu jednog od najvećih svjetskih lidera. Sahranjen je dan poslije uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700.000 ljudi, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državnog predsjednika, 22 premijera i 47 ministara, a među njima su bili i Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt.

Njegova smrt obilježavala se svake godine širom Jugoslavije. U vrijeme njegove smrti oglasile bi se sirene, a svako bi u tom trenutku stao, bez obzira gdje se nalazio i šta radio, te odao počast minutom šutnje.

IMG_7748

Spomen ploča poginulih boraca NOR-a koju je svečano podiglo Udruženje boraca NOR-a općine Kakanj, jula 1985. godine (Narodnooslobodilački rat – tako je domaća, jugoslovenska naučna literatura nazvala borbene aktivnosti vojske na čijem čelu je bio Josip Broz Tito, tj. vojske koja je izašla kao pobjednik. S druge strane je bila vojska okupatora i domaćih kvislinčkih organizacija).

IMG_7749

Zastava Socijalističke Jugoslavije (SFRJ) i kalendar borbe za 1948. godinu u čijem sadržaju se nalaze značajni datumi iz historije zemalja koje su ušle u sastav SFRJ, sa akcentom na značajne događaje i datume iz perioda NOR-a, tj. iz perioda 1941–1945.

Fotografije iz Muzeja Kaknja

JU KSC KAKANJ/PR

Podijelite:

Posljedni članci